Navigációs útvonal

Az EU mezőgazdasági termékeinek népszerűsítése - ossza meg velünk Ön is az ötleteit! - 15/07/2011

Búzakalászok az éggel a háttérben © iStock/Dimitrije Tanaskovic

Az EU gazdálkodói kiváló minőségű termékekkel büszkélkedhetnek, ám jobb promócióval termékeik jó hírneve több fogyasztóhoz juthatna el Európában és világszerte - ami nagyobb keresletet is jelentene.

Az EU gazdálkodói a világ legjobb élelmiszer-termelői közé tartoznak annak köszönhetően, hogy munkájukban az ismeretekre, a hagyományra és az innovációra támaszkodnak, és mindeközben szigorú termelési követelményeknek tesznek eleget.

Az európai és a tengerentúli fogyasztók jó része azonban nincs tisztában azzal, milyen gondos munkát igényel a minőségi élelmiszerek előállítása - legyen bár szó gabonáról, zöldségről, gyümölcsről, húsról, tejtermékről, olajról vagy más hagyományos mezőgazdasági termékről.

Az EU gazdálkodóinak például szigorúbb élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi és állatjóléti szabályoknak kell megfelelniük, mint versenytársaiknak a világ más országaiban. Többek között ezek azok az érvek, amelyek megalapozhatnák, hogy az európai mezőgazdasági termékek kitüntetett helyet kapjanak a helyi kisboltok és az élelmiszer-áruházak polcain.

A Bizottság meg van győződve arról, hogy az EU sokat tehetne az uniós élelmiszerek népszerűsítéséért, és intézkedéseinek köszönhetően még sokkal több ember vásárolna a jövőben európai termékeket.

A szabályok egyszerűsítése és az uniós tagállamok szorosabb együttműködése révén az agráripar összes szereplőjét segíteni lehetne abban, hogy termékeiket szélesebb körben terjeszthessék, és új piacokat hódíthassanak meg.

Az uniós fellépés ahhoz is hozzájárulna, hogy

  • a gazdálkodók a termékeik minőségével arányban álló jövedelemben részesüljenek - a termelés során betartott szabályok ismertetése sok vásárlót arra ösztönözne, hogy hajlandó legyen magasabb árat fizetni a termékért;
  • a fogyasztók az élelmiszerek vásárlásakor a megfelelő információk birtokában választhassanak a kínálatból - például a minőséget jelző uniós címkézési rendszer DeutschEnglishfrançais , valamint az állatjóléti és környezetvédelmi szabályok népszerűsítése révén;
  • a mezőgazdasági termékek vásárlói (az agrár-élelmiszeripart és a kiskereskedőket is beleértve) könnyebben tájékozódhassanak a termékek széles választékáról.

A Bizottság, mielőtt kidolgozza javaslatát, szeretné megtudni, mi a véleménye a termelőknek, a kereskedőknek, az exportőröknek, a fogyasztóknak és másoknak a témáról. Az intézmény a beérkezett észrevételeket fel fogja dolgozni a jelenlegi marketingszabályok felülvizsgálatához.

A vitaindító dokumentum háttér-információval szolgál az érdeklődök számára, és meghatározza azokat a területeket, ahol az értékesítési stratégián javítani lehetne. A konzultáció DeutschEnglishfrançais 2011. szeptember 30-ig tart.

Az EU 2006 és 2010 között a közös agrárpolitika keretében mintegy 259 millió eurót fordított 190 promóciós program társfinanszírozására.

Vegyen Ön is részt a mezőgazdasági termékek népszerűsítésével foglalkozó uniós politika kialakításában! DeutschEnglishfrançais

Bővebben az EU mezőgazdasági termékeinek népszerűsítését szolgáló programokról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek