Διαδρομή πλοήγησης

Προώθηση των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων: δώστε μας ιδέες! - 15/07/2011

Στάχυα σταριού με φόντο τον ουρανό © iStock/Dimitrije Tanaskovic

Οι Ευρωπαίοι αγρότες παράγουν άριστα προϊόντα, και η καλύτερη προβολή τους θα εκτίναζε τη φήμη και τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες παράγουν ορισμένα από τα καλύτερα τρόφιμα παγκοσμίως χάρη στις γνώσεις και την εμπειρία τους, την παράδοση, την καινοτομία και τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα.

Ωστόσο, οι καταναλωτές στην Ευρώπη και στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν πάντα τον μόχθο που απαιτεί η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, είτε αυτά είναι λαχανικά και φρούτα, είτε κρεατικά, γαλακτοκομικά, λάδι κ.λπ.

Για παράδειγμα, οι αγρότες στην ΕΕ πρέπει να τηρούν αυστηρότερα κριτήρια απ΄ ό,τι οι ανταγωνιστές τους, όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον και τη σωστή μεταχείριση των ζώων. Ορισμένα από αυτά τα κριτήρια, αν προβληθούν κατάλληλα, θα μπορούσαν να κάνουν τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα να ξεχωρίζουν στις τοπικές αγορές και στα σουπερμάρκετ.

Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προωθήσει περισσότερο τα ευρωπαϊκά προϊόντα ώστε περισσότεροι καταναλωτές να αγοράζουν "ευρωπαϊκά".

Με απλουστευμένους κανόνες και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών, ο κλάδος θα μπορούσε να προωθήσει περισσότερο τα προϊόντα του και να εισέλθει σε νέες αγορές.

Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν:

  • οι αγρότες να κερδίζουν δίκαιο εισόδημα που θα αντανακλά την ποιότητα των προϊόντων τους: η μεγαλύτερη εστίαση στα πρότυπα θα ενθάρρυνε τους καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα για ποιοτικά προϊόντα
  • οι καταναλωτές να είναι ενημερωμένοι ως προς τις επιλογές τους όταν αγοράζουν τρόφιμα: π.χ, με μεγαλύτερη προβολή του ευρωπαϊκού συστήματος σήμανσης ποιότητας DeutschEnglishfrançais , της καλύτερης μεταχείρισης των ζώων και των περιβαλλοντικών προτύπων
  • οι αγοραστές γεωργικών προϊόντων (όπως η βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής και οι έμποροι λιανικής) να γνωρίζουν καλύτερα την ευρεία γκάμα προϊόντων που έχουν στη διάθεσή τους

Προτού υποβάλει προτάσεις, η Επιτροπή επιθυμεί να ακούσει τη γνώμη των αγροτών, των εμπόρων λιανικής, των εξαγωγέων, των καταναλωτών κ.λπ. Οι απόψεις τους θα συνεκτιμηθούν κατά την αναθεώρηση των σημερινών κανόνων εμπορίας.

Ένα έγγραφο συζήτησης περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες και υποδεικνύει τομείς για τη βελτίωση της διάθεσης των προϊόντων στην αγορά. Η διαβούλευση DeutschEnglishfrançais θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Το διάστημα 2006-2010, στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), η ΕΕ χορήγησε σχεδόν 259 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση 190 προγραμμάτων προβολής προϊόντων.

Βοηθήστε στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων DeutschEnglishfrançais

Περισσότερα για τα προγράμματα προώθησης των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι