Sökväg

Med smak av Europa - 15/02/2011

Charkuterivaror, tre brödbullar och en tomat © EU

Tusen namn på traditionella jordbruksprodukter och livsmedel skyddas genom EU:s system för kvalitetsmärkning.

Den 15 februari 2011 blev Piacentinu Ennese - en getost med saffranssmak från Italien - det tusende namnet som EU registrerade i sitt system för ursprungsmärkning.

Systemet bidrar till att skydda och främja varumärken för Europas traditionella jordbruksprodukter och livsmedel. Det värnar samtidigt det arbete som tusentals bönder och lokala matproducenter lägger ner på att bevara och utveckla EU:s landsbygdskultur. För konsumenterna innebär märkningen en kvalitetsstämpel.

När ett namn på en traditionell jordbruks- eller livsmedelsprodukt har registrerats med någon av de tre skyddade beteckningarna ser EU till att inte andra kan använda namnet för sina egna produkter utan att ha rätt till det.

Till exempel har bara ost som tillverkats på ett visst sätt av mjölk från en särskild fårras i provinsen Enna på Sicilien rätt till namnet Piacentinu Ennese. Tillverkarna kan nu märka sina ostar med EU:s etikett för skyddad ursprungsbeteckning.

Sedan starten 1992 har produkter som Parmaskinka, Roquefortost och Falukorv registrerats i systemet under någon av följande tre kategorier:

Skyddad ursprungsbeteckning (SUB): används för jordbruksprodukter och livsmedel som framställs och bereds i ett visst geografiskt område med erkända metoder.

Skyddad geografisk beteckning (SGB): för jordbruksprodukter och livsmedel med en stark koppling till ett geografiskt område. Livsmedlet ska åtminstone delvis vara framställt i det specifika området.

Garanterad traditionell specialitet (GTS): lyfter fram ett livsmedels traditionella karaktär, antingen när det gäller ingredienserna eller tillverkningsmetoderna.

Hittills har 505 livsmedel registrerats med skyddad ursprungsbeteckning, 465 med skyddad geografisk beteckning och 30 som garanterad traditionell specialitet. Registreringen är inte automatisk. EU måste först granska ansökningarna och andra producenter kan protestera mot en ansökan.

För vin och spritdrycker finns ett annat märkningssystem.

Bättre kvalitetsmärkning

EU vill nu förbättra märkningssystemet. I december 2010 lade kommissionen fram ett lagförslag DeutschEnglishfrançais som ska förenkla systemet och göra märkningen lättare att förstå och använda.

Försäljningen av ursprungsmärkta livsmedel motsvarade cirka 14 miljarder euro under 2007, enligt en undersökning .

Läs mer om EU:s märkningssystem för livsmedel DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar