Navigacijska pot

Evropo po hrani prepoznaš - 15/02/2011

Suhe mesnine z žemljicami in paradižnikom © EU

V Evropski uniji je z označbami kakovosti zaščitenih že 1000 tradicionalnih kmetijskih proizvodov in živil.

Piacentinu Ennese je italijanski ovčji sir z okusom žafrana, ki so ga 15. februarja kot tisoči zaščiteni proizvod vpisali v register označb kakovosti EU.

Označbe kakovosti so namenjene zaščiti in promociji blagovnih znamk tradicionalnih kmetijskih proizvodov in živil v Evropi. Pomenijo tudi spodbudo za tisoče kmetov in malih proizvajalcev, ki ohranjajo tradicionalni način pridelave evropskega podeželja, ter jamstvo za potrošnike, da se lahko zanesejo na pristnost izdelkov, označenih s takšno nalepko.

EU z vpisom imena tradicionalnega kmetijskega živila v register ene od treh označb kakovosti zagotovi, da zaščitenega imena ne morejo uporabiti drugi za poimenovanje svojih proizvodov.

Če se vrnemo k siru Piacentinu Ennese: tako se lahko imenuje samo sir, ki ga na poseben način izdelajo iz mleka posebne pasme ovc v sicilijanski regiji Enna. Tamkajšnji sirarji lahko zdaj svoj sir označijo z nalepko EU za zaščiteno označbo porekla.

Označbe kakovosti so uvedli leta 1992, označujejo pa proizvode, kot so parmski pršut, sir roquefort, svinjska paštetka Melton Mowbray, prekmurska gibanica in idrijski žlikrofi. Poznamo tri vrste označb:

zaščitena označba porekla (ZOP): z njo zaščitijo kmetijske proizvode in živila, ki so pridelani, predelani in pripravljeni po uveljavljeni metodi določenega geografskega območja;

zaščitena geografska označba (ZGO): z njo zaščitijo kmetijske proizvode in živila, ki so tesno povezani z določenim geografskim območjem. Na tem območju morajo opraviti vsaj eno fazo pridelave, predelave ali priprave proizvoda;

zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP): opozarja na tradicionalno značilnost živila, bodisi glede sestavin bodisi načina priprave.

V register ZOP je zdaj vpisanih 505 živil, v register ZGO 465 in v register ZTP 30. Vpis imena v register je uraden postopek. Vpis mora odobriti EU, predlaganemu vpisu lahko nasprotujejo drugi proizvajalci.

Vina in alkoholne pijače v EU so zaščiteni z ločenim sistemom označb.

Boljše označevanje kakovosti

Evropska komisija želi izpopolniti sistem označevanja kakovosti. Decembra 2010 je pripravila zakonodajne predloge DeutschEnglishfrançais , s katerimi bi sistem označevanja poenostavila in povečala razumljivost in uporabo označb.

Po podatkih iz študije je promet z zaščitenimi proizvodi in hrano leta 2007 znašal okoli 14 milijard evrov.

Označbe kakovosti EU za hrano in živila DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave