Navigációs útvonal

Különféle húsáruk zsömlékkel és egy paradicsommal © EU

Az EU termékminőségre vonatkozó címkézési rendszere 1000-et véd a hagyományos mezőgazdasági termékek és élelmiszerek elnevezései közül.

2011. február 15-én a Piacentinu Ennese, az olaszországi sáfránnyal ízesített kecskesajt elnevezése lett az 1000. azok közül, amelyeket bejegyeztek az EU termékminőségre vonatkozó címkézési rendszerébe.

A rendszer a hagyományos európai mezőgazdasági termékek és élelmiszerek márkaneveinek védelmét és népszerűsítését szolgálja. Több ezer gazda és kézműves élelmiszereket előállító termelő munkáját védi, és segíti őket az EU falusi hagyományainak, kulturális örökségének őrzésében és továbbfejlesztésében. A címkék emellett bizalmat is ébresztenek a vásárlóban a velük ellátott termékek iránt.

Amint egy hagyományos mezőgazdasági termék márkanevét a három minőségi megjelölés egyike alatt bejegyezték, az Unió gondoskodik arról is, hogy az oltalom alatt álló név ne legyen használható más termékek címkézése során.

A Piacentinu Ennese megnevezés például csak azokon a sajtokon szerepelhet, amelyeket egy sajátos eljárás alkalmazásával, bizonyos juhfajták tejéből készítenek Szicília tartomány Enna megyéjében. E sajtfajta készítői immár feltüntethetik termékükön az EU oltalom alatt álló eredetmegjelölés logóját.

A rendszer 1992-es létrehozása óta jegyezték be többek között a pármai sonkát, a Roquefort sajtot és a Melton Mowbray pork pies nevű tésztába sütött disznóvagdaltat az alábbi három kategória egyike alá:

Oltalom alatt álló eredetmegjelölés: olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkozik, amelyek előállítására, feldolgozására és elkészítésére egy meghatározott földrajzi területen, elismert módszerek alkalmazásával kerül sor.

Oltalom alatt álló földrajzi jelzés: olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkozik, amelyek szorosan kapcsolódnak egy bizonyos földrajzi területhez. Az előállítás, feldolgozás vagy elkészítés legalább egy szakasza a szóban forgó meghatározott területen történik.

Hagyományos különleges termék: az élelmiszerek összetételének vagy előállítási módjának hagyományos jellegét emeli ki.

Eddig 505 élelmiszer kapott oltalom alatt álló eredetmegjelölést, 465 kapott oltalom alatt álló földrajzi jelzést, és 30 hagyományos különleges termék bejegyzésére került sor. A bejegyzés nem automatikusan történik: Az Uniónak először is meg kell vizsgálnia a kérelmet, amelyet más temelők pedig kifogásolhatnak.

Az Unióban termelt borokat és szeszes italokat külön címkézési rendszer védi.

A minőségre utaló címkézés tökéletesítése

Az EU elhatározta, hogy javít a termékminőségre vonatkozó címkézési rendszeren. A Bizottság 2010 decemberében jogalkotási javaslatot DeutschEnglishfrançais hozott, amely arra hivatott, hogy a rendszert egyszerűsítse, és megkönnyítse a címkék használatát és megértését.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel rendelkező termékek nagykereskedelmi forgalma egy tanulmány szerint hozzávetőleg 14 milliárd eurót tett ki 2007-ben.

Az Unió termékminőségre vonatkozó címkézési rendszeréről bővebben DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek