Navigointipolku

Euroopan maulla on tunnustetut tekijänsä - 15/02/2011

Valikoima lihavalmisteita, muutama sämpylä ja yksi tomaatti © EU

EU:n laatumerkintäjärjestelmässä on suojattu jo 1 000 perinteisen maataloustuotteen ja elintarvikkeen nimeä.

15. helmikuuta 2011 rekisteröitiin EU:n laatumerkintäjärjestelmän 1000:s tuote, italialainen sahraminmakuinen lampaanmaitojuusto Piacentinu Ennese.

EU:n laatujärjestelmä auttaa suojelemaan ja markkinoimaan Euroopan perinteisiä maataloustuote- ja elintarvikemerkkejä. Se turvaa tuhansien maanviljelijöiden ja elintarvikkeiden pientuottajien työn tulokset ja on osa EU:n maaseutuperinnön säilyttämistä ja kehittämistä. Laatumerkintä antaa myös kuluttajille luottamusta, koska sen avulla he tietävät, mitä ostavat.

Kun EU myöntää perinteiselle maataloustuotteelle tai elintarvikkeelle jonkin kolmesta laatumerkistä, se sitoutuu varmistamaan, että muut valmistajat eivät käytä suojattua nimeä omissa tuotteissaan.

Esimerkiksi vain tietyllä tavalla tietyistä lammasroduista valmistetusta ja Ennan maakunnasta Sisiliasta peräisin olevasta juustosta saa käyttää nimeä "Piacentinu Ennese". Tämän juuston valmistajat voivat nyt käyttää EU:n suojatun alkuperänimityksen logoa.

Vuonna 1992 perustettuun järjestelmään on rekisteröity esimerkiksi karjalanpiirakka, parmankinkku ja roquefortjuusto. Merkintöjä on kolme:

Suojatut alkuperänimitykset: maataloustuotteen tai elintarvikkeen tuotannon, jalostuksen ja käsittelyn on tapahduttava kokonaisuudessaan tietyllä maantieteellisellä alueella käyttäen tunnustettua osaamista.

Suojatut maantieteelliset merkinnät: maataloustuotteet tai elintarvikkeet, jotka liittyvät läheisesti tiettyyn maantieteelliseen alkuperään. Vähintään yhden tuotanto-, jalostus- tai käsittelyvaiheen on tapahduttava kyseisellä alueella.

Aito perinteinen tuote: tae tuotteen perinteisestä luonteesta, joka liittyy tuotteen koostumukseen tai tuotantotapaan.

Tähän mennessä on rekisteröity 505 suojattua alkuperänimitystä, 465 suojattua maantieteellistä merkintää ja 30 aitoa perinteistä tuotetta. Rekisteröinti ei ole automaattista, vaan sitä on haettava. EU tutkii hakemukset, ja muut tuottajat voivat esittää niistä vastalauseensa.

Viineillä ja väkevillä alkoholijuomilla on omat EU:n merkintäjärjestelmänsä.

Laatumerkintöjen parantaminen

EU haluaa nyt parantaa laatumerkintäjärjestelmäänsä. Komissio teki joulukuussa 2010 joukon lakiehdotuksia DeutschEnglishfrançais järjestelmän tehostamiseksi ja merkintöjen selkeyttämiseksi.

Suojatun alkuperäisnimityksen ja maantieteellisen merkinnän saaneiden elintarvikkeiden tukkukaupan liikevaihto vuonna 2007 oli noin 14 miljardia euroa, ilmenee asiasta tehdystä selvityksestä .

Lisätietoa EU:n elintarvikkeiden laatumerkintäjärjestelmästä DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä