Διαδρομή πλοήγησης

Ποικιλία από παστά κρέατα, ψωμάκια, και μία ντομάτα © EU

Πάνω από 1.000 ονομασίες παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων προστατεύονται χάρη στο ευρωπαϊκό σύστημα σήμανσης ποιότητας.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2011 η ονομασία "Piacentinu Ennese", ενός ιταλικού πρόβειου τυριού με άρωμα σαφράν, ήταν η χιλιοστή που καταχωρίστηκε στο ευρωπαϊκό σύστημα σήμανσης ποιότητας.

Το σύστημα αυτό συμβάλλει στην προστασία και προώθηση των εμπορικών σημάτων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, προασπίζει τον κόπο χιλιάδων αγροτών και παρασκευαστών τροφίμων, ενώ παράλληλα διαφυλάσσει και προωθεί την κληρονομιά της ευρωπαϊκής υπαίθρου. Ενισχύει επίσης την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα τρόφιμα που φέρουν σήμα ποιότητας.

Μόλις το εμπορικό σήμα ενός παραδοσιακού αγροτικού προϊόντος ή τροφίμου καταχωριστεί σε μία από τις τρεις κατηγορίες σημάτων ποιότητας, η ΕΕ λαμβάνει μέτρα ώστε η προστατευόμενη ονομασία να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράνομα από άλλους.

Για παράδειγμα, μόνον τα τυριά που παρασκευάζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο από συγκεκριμένες φυλές προβάτων της επαρχίας Enna της Σικελίας θα μπορούν πλέον να φέρουν την ονομασία ‘Piacentinu Ennese'. Οι παραγωγοί του τυριού αυτού μπορούν να χρησιμοποιούν τον λογότυπο του ευρωπαϊκού σήματος ποιότητας "προστατευόμενη ονομασία προέλευσης".

Το ευρωπαϊκό σύστημα σήμανσης ποιότητας δημιουργήθηκε το 1992 και έκτοτε έχουν καταχωριστεί σε αυτό προϊόντα όπως το ζαμπόν Πάρμας, το τυρί Ροκφόρ και οι κρεατόπιτες Melton Mowbray. Το σύστημα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες σημάτων:

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης: για τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα που παράγονται, υπόκεινται σε επεξεργασία και παρασκευάζονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με τη χρήση αναγνωρισμένων μεθόδων.

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη: για τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα που είναι στενά συνδεδεμένα με μια γεωγραφική περιοχή. Τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας ή παρασκευής πρέπει να διεξάγεται στην οριοθετημένη περιοχή.

Εγγυημένο Ειδικό Παραδοσιακό Προϊόν: το σήμα αυτό προβάλλει τον παραδοσιακό χαρακτήρα ενός τροφίμου, είτε όσον αφορά τη σύνθεσή του είτε σε σχέση με τον τρόπο παραγωγής του.

Μέχρι σήμερα έχουν καταχωριστεί 505 τρόφιμα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, 465 με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και 30 ως Εγγυημένα Ειδικά Παραδοσιακά Προϊόντα. Η καταχώριση στο σύστημα δεν γίνεται αυτόματα. Οι αιτήσεις πρέπει πρώτα να εξεταστούν και να αξιολογηθούν από την ΕΕ. Επίσης, άλλοι παραγωγοί μπορούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους όσον αφορά μια καταχώριση.

Ιδιαίτερα συστήματα σήμανσης ισχύουν για την προστασία των κρασιών και των οινοπνευματωδών ποτών.

Βελτίωση του συστήματος σήμανσης ποιότητας

Η ΕΕ επιθυμεί να βελτιώσει το σύστημα σήμανσης ποιότητας. Τον Δεκέμβριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε νομοθετικές προτάσεις DeutschEnglishfrançais για τον εξορθολογισμό του συστήματος και την ευκολότερη χρήση και κατανόηση των σημάτων.

Σύμφωνα με έρευνα , ο τζίρος από τη χονδρική πώληση τροφίμων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ανήλθε το 2007 σε 14 δισ. ευρώ.

Περισσότερα για το σύστημα σήμανσης ποιότητας της ΕΕ DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι