Sti

Smag for Europa - 15/02/2011

Et udvalg af pålæg med brød og en tomat © EU

EU's kvalitetsmærkningssystem beskytter 1 000 navne på traditionelle landbrugsprodukter og fødevarer.

Den 15. februar 2011 blev Piacentinu Ennese, en italiensk fåreost med safransmag, registreret som produkt nummer et tusind i EU's kvalitetsmærkningssystem.

Systemet hjælper med at beskytte og fremme navnene på Europas traditionelle landbrugsprodukter og fødevarer. Det støtter tusinde af landmænds og traditionelle fødevareproducenters arbejde med at beskytte og opbygge landdistrikternes kulturværdi i EU. Det styrker også forbrugernes tillid til produkter, der bærer mærket.

Når et traditionelt landbrugsprodukt eller en madvare registreres under én af de tre kvalitetsordninger, arbejder EU på at sikre, at andre ikke fejlagtigt anvender det beskyttede navn på deres produkter.

For eksempel er det nu kun ost, der er produceret på en særlig måde af en særlig fårerace, og som stammer fra provinsen Enna på Sicilien, der må kaldes "Piacentinu Ennese". Producenterne af denne ost kan nu sætte EU's logo for beskyttet oprindelsesbetegnelse på produktet.

Siden oprettelsen i 1992 har systemet registreret produkter som Parmaskinke, Roquefortost og Melton Mowbray Pork Pie under et af de tre mærker:

Beskyttet oprindelsesbetegnelse: betegner landbrugsprodukter og fødevarer, der er fremstillet, forarbejdet og tilberedt i et bestemt geografisk område ved hjælp af anerkendte metoder.

Beskyttet geografisk betegnelse: betegner landbrugsprodukter og fødevarer, der er tæt knyttet til det afgrænsede geografiske område. Mindst én af faserne i produktionen, forarbejdningen eller tilberedningen skal finde sted inden for det afgrænsede område.

Garanteret traditionel specialitet: understreger produktets traditionelle karakter enten i kraft af dets sammensætning eller af fremstillingsmetoden.

Indtil videre er 505 fødevarer registreret som BOB, 465 som BGB og 30 som GTS. Registreringen sker ikke automatisk. EU skal først gennemgå en ansøgning og andre producenter kan modsætte sig ansøgningen.

EU's vin og spiritus beskyttes af et separat mærkningssystem.

Forbedring af kvalitetsmærkning

EU vil nu forbedre kvalitetsmærkningssystemet. Kommissionen fremlagde i december 2010 et lovforslag DeutschEnglishfrançais , der skal strømline systemet og gøre det nemmere at anvende og forstå mærkerne.

Fødevarer med mærkerne BOB og BGB havde ifølge en undersøgelse en engrosomsætning på omkring 14 milliarder euro i 2007.

Mere om EU's kvalitetsmærkningssystem for fødevarer DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links