Навигационна пътека

Колбаси, хляб и домат © ЕС

Системата на ЕС за етикетиране за качество защитава 1000 имена, използвани за обозначаване на традиционни селскостопански продукти и храни.

На 15 февруари 2011 г. регистрираните в системата на ЕС за етикетиране за качество имена станаха 1000 след прибавянето на италианското овче сирене с вкус на шафран "Piacentinu Ennese".

Системата помага за защитата и популяризирането на марките традиционни европейски селскостопански продукти и храни. Тя подпомага работата на хиляди фермери и производители на храни по изграждане и опазване на наследството на селските райони в ЕС. Потребителите имат доверие в храните, които купуват, ако те носят етикета за качество.

След като името на някой традиционен селскостопански продукт или храна получи една от трите маркировки за качество, ЕС се стреми да гарантира, че никой друг не може да използва защитеното име за свои продукти.

Например занапред единствено сиренето, произведено по определен начин от определени породи овце и идващо от провинция Енна в Сицилия, може да бъде наричано "Piacentinu Ennese". Производителите на това сирене вече могат да поставят маркировката за качество на ЕС "защитено наименование за произход" на своите опаковки.

От създаването на системата през 1992 г. в нея са регистрирани продукти като пармска шунка, сирене "Рокфор" и пайове със свинско месо "Melton Mowbray" в качеството им на:

защитени наименования за произход: селскостопански продукти и храни, произведени, преработени и приготвени в определен географски район с помощта на признати методи.

защитени географски указания: селскостопански продукти и храни, свързани тясно с даден географски район. Поне един от етапите на производството, преработването или приготвянето трябва да се състои в съответния район.

храни с традиционно специфичен характер: специалитети с подчертано традиционен характер, що се отнася до състава или начина им на производство.

Досега 505 храни са регистрирани като ЗНП, 465 - като ЗГУ, а други 30 - като ХТСХ. Регистрацията не е автоматична. ЕС първо трябва да разгледа кандидатурата, на която могат да се противопоставят други производители.

Вината и спиртните напитки в ЕС са защитени от отделни системи за етикетиране.

Подобряване на етикетите за качество

ЕС иска да подобри системата за етикетиране за качество. През декември 2010 г. Комисията направи законодателни предложения DeutschEnglishfrançais за повишаване на ефективността на системата и улесняване на използването и разбирането на етикетите.

Според проучване , през 2007 г. продажбите на регистрираните като ЗНП и ЗГУ храни са възлезли на около 14 млрд. евро.

Още за системата на ЕС за етикетиране за качество на храните DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки