Cale de navigare

PAC: Opţiuni pentru continuarea reformei - 18/11/2010

Vaci pe un câmp înconjurat de dealuri © UE

În cadrul procesului de reformare PAC, UE propune noi soluţii pentru a garanta aprovizionarea cu alimente, o agricultură durabilă, o mai bună protecţie a mediului şi o dezvoltare rurală mai eficientă.

Politica agricolă comună (PAC) a evoluat de-a lungul anilor, însă nevoile pieţei mereu în schimbare şi criza economică impun continuarea procesului de reformă.

În acelaşi timp, agricultorii au un rol foarte important prin faptul că îşi exploatează terenurile respectând normele privind protecţia mediului şi le oferă consumatorilor produse de calitate, la preţuri echitabile. Toate acestea justifică pe deplin sprijinul direct pe care aceştia îl primesc de la UE şi pe care Comisia doreşte să îl ajusteze.

Principalele obiective ale viitoarei reforme au fost stabilite în urma consultărilor la care au participat reprezentanţi ai guvernelor şi instituţiilor UE, agricultori şi cetăţeni. Acestea sunt: asigurarea aprovizionării cu produse alimentare sigure şi în cantităţi suficiente, gestionarea durabilă a resurselor naturale şi o dezvoltare echilibrată a zonelor rurale.

Bazându-se pe contribuţiile primite, Comisia propune trei strategii pentru îndeplinirea acestor obiective după 2013. Scopul final este ca PAC să devină mai echitabilă, mai eficientă şi mai eficace.

Există mai multe posibilităţi de modificare a sistemului de plăţi directe către agricultori, de la o distribuţie mai echitabilă a acestora între statele membre la introducerea unei plăţi compensatoare variabile, bazată, printre altele, pe acţiunile pe care aceştia le întreprind în favoarea protecţiei mediului.

Măsurile de intervenţie pe piaţă au fost reduse de la 92% din bugetul PAC în 1991 la doar 5% anul acesta. Comisia, cu sprijinul opiniei publice, intenţionează să simplifice şi mai mult acest instrument, pentru a îmbunătăţi funcţionarea lanţului alimentar.

Printre măsurile de reformare a programelor de dezvoltare rurală s-ar putea număra suplimentarea fondurilor pentru proiectele legate de schimbările climatice, resursele de apă, biodiversitate, energia din surse regenerabile şi inovare. O altă variantă ar fi concentrarea atenţiei doar pe combaterea schimbărilor climatice şi pe protecţia mediului.

În prezent, au loc dezbateri cu privire la aceste opţiuni şi, ulterior, vor fi lansate alte consultări publice privind abordările propuse. Rezultatele obţinute şi o evaluare a impactului diverselor opţiuni vor fi utilizate la elaborarea propunerilor legislative care vor fi prezentate în 2011. Ele ar urma să intre în vigoare în 2014.

Mai multe despre PAC DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile