Navigációs útvonal

KAP - reformlehetőségek - 18/11/2010

Mezőn legelésző tehenek, dombos vidéki tájjal a háttérben © EU

Az EU három lehetőséget javasol a közös agrárpolitika megreformálására. Célja mind a hárommal az, hogy gondoskodjon az élelmiszer-ellátás biztonságáról, a mezőgazdaság fenntarthatóságáról, a környezet védelméről és a hatékonyabb vidékfejlesztésről.

A közös agrárpolitika (KAP) sok változáson ment át az idők folyamán, ám most újabb reformra van szükség. A gazdasági válság miatt ugyanis az európai gazdálkodóknak segítségre van szükségük, hogy igazodni tudjanak a változó piaci körülményekhez, és meg tudjanak felelni az új kihívásoknak.

A mezőgazdaság támogatása fontos szerepet tölthet be abban is, hogy a gazdálkodók földjeiket környezetkímélő módon műveljék, és a fogyasztókat méltányos áron jó minőségű élelmiszerrel lássák el. Ezeket a célokat szolgálja a gazdálkodók közvetlen támogatásának rendszere, melyet a Bizottság most tökéletesíteni szeretne.

A Bizottság konzultációt folytatott a tagállami kormányokkal és intézményekkel, valamint a gazdálkodókkal és a nagyközönséggel. Az EU a konzultáció eredményét felhasználva határozta meg a tervezett reform fő céljait, melyek a következők: biztonságos és elegendő élelmiszer-ellátás, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás és a vidéki térségek kiegyensúlyozott fejlesztése.

A beérkezett észrevételek alapján a Bizottság e célok elérése érdekében három széles körű szakpolitikai lehetőséget javasol 2013 utánra. Az uniós intézmény mindhárommal azt kívánja elérni, hogy a KAP méltányosabbá, hatékonyabbá és eredményesebbé váljon.

A közvetlen kifizetések rendszerének megreformálására irányuló javaslatok a tagállamok közötti igazságosabb újraelosztástól a változó - többek között a gazdálkodónak a környezet védelmében tett lépéseitől függő - kompenzáció bevezetéséig terjednek.

A piaci intervenciós intézkedések aránya az agrárpolitika költségvetésében 1991 és az idei év között 92%-ról 5%-ra csökkent. A Bizottság e hagyományos támogatási eszközt tovább kívánja egyszerűsíteni, hogy javítsa az élelmiszerlánc működését. E törekvésében széles támogatottságot élvez.

A vidéki térségek fejlesztési programjait illetően az egyik reformlehetőség az, hogy az éghajlatváltozáshoz, vízgazdálkodáshoz, a biodiverzitás megőrzéséhez, a megújuló energiához kapcsolódó projektek és az innovációs projektek több finanszírozásban részesüljenek, mint eddig. Egy másik választási lehetőség az, hogy a támogatás az éghajlatváltozásra és a környezetvédelemre összpontosuljon.

E szakpolitikai lehetőségek jelenleg vita tárgyát képezik. A Bizottság a javasolt intézkedésekkel kapcsolatosan újabb nyilvános konzultációt fog szervezni. A konzultációk eredménye a különböző szakpolitikai lehetőségek hatásvizsgálatának következtetéseivel együtt új jogszabályjavaslatok kidolgozásához szolgál majd alapul. A Bizottság tervei szerint a jogszabályjavaslatok 2011-re készülnek el, és 2014-ben lépnek hatályba.

Bővebben a KAP jövőjéről DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek