Navigacijska pot

Gensko spremenjeni organizmi - odločitev v rokah držav članic - 14/07/2010

Kmet na koruznem polju © EU

Države članice EU naj bi po novem lahko same odločile, ali bodo dovolile gojenje gensko spremenjenih organizmov na svojem ozemlju.

Evropska komisija je predlagala, da bi bile države članice EU same pristojne za odločanje, ali bodo na svojem ozemlju dovolile gojenje gensko spremenjenih organizmov. To vprašanje je že več desetletij jabolko spora v Evropski uniji.

Vsi gensko spremenjeni organizmi English za kmetijsko pridelavo bodo še naprej potrebovali odobritev Evropske komisije, ki bo njihovo varnost presojala na podlagi znanstvenih dognanj. Vendar pa bodo posamezne države članice lahko same odločile, ali bodo omejile oziroma prepovedale GSO, ki imajo dovoljenje za pridelavo v EU. Odločale bodo lahko o posameznem organizmu ali pa o vseh, ukrep pa bo lahko veljal samo za del ozemlja ali za celotno državo.

Kot je dejal evropski komisar za zdravje John Dalli, izkušnje kažejo, da države EU potrebujejo več prožnosti pri odločanju o pridelavi GSO in območju morebitne pridelave.

Stališča držav članic o gensko spremenjenih organizmih so zelo različna, zato je težko doseči sporazum.

Nekatere države nimajo težav, saj menijo, da imajo ti organizmi boljši donos in so odpornejši na škodljivce. Druge države pa so še vedno zaskrbljene zaradi morebitne nevarnosti GSO za zdravje in okolje. Številne kmete skrbi, da bi se seme gensko spremenjenih organizmov razširilo na polja s tradicionalno ali ekološko pridelanimi rastlinami, kar bi ogrozilo trženje in prodajo njihovih strogo nadzorovanih pridelkov.

V Evropski uniji je delež gensko spremenjenih organizmov v kmetijski pridelavi precej manjši kot v ZDA, Braziliji in Argentini. Zaenkrat imata dovoljenje za pridelavo v EU samo dva gensko spremenjena pridelka, samo eden od njiju pa se uporablja tudi za hrano, in sicer vrsta koruze podjetja Monsanto z oznako MON810.

EU namerava tudi še izboljšati svoj postopek odobritve gensko spremenjenih organizmov, zlasti glede varstva potrošnikov in delovanja notranjega trga.

Predlog Evropske komisije morajo potrditi še države članice in Evropski parlament.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave