Kruimelpad

EU-landen zelf verantwoordelijk voor gengewassen - 14/07/2010

Man verzorgt planten op het veld © EU

De EU-landen moeten voortaan zelf kunnen beslissen of zij toestemming geven voor de verbouw van gengewassen in eigen land.

De Commissie wil de EU-landen zelf laten bepalen of zij toestemming geven voor de verbouw van gengewassen, een kwestie die de EU al jaren verdeeld houdt.

Het blijft de EU die op basis van wetenschappelijke bevindingen al dan niet goedkeuring verleent voor het betrokken genetisch gemodificeerde organisme English (GMO). Maar de EU-landen mogen voor elk door de EU goedgekeurd GMO zelf beslissen of zij de verbouw ervan in eigen land of bepaalde regio's toestaan.

Gezondheidscommissaris John Dalli zei dat uit ervaring is gebleken dat de EU-landen meer flexibiliteit moeten krijgen om te beslissen of en waar gengewassen worden verbouwd.

Over GMO's zijn de EU-landen verdeeld, waardoor zij moeilijk gezamenlijke beslissingen kunnen nemen over de toestemming voor genetisch gemodificeerde producten.

Sommige landen staan er welwillend tegenover omdat zij tot betere oogsten leiden en beter bestand zijn tegen plagen. Andere vrezen voor gevolgen voor gezondheid en milieu. De boeren zijn vaak bang dat traditionele en biologische gewassen besmet worden door GMO's, zodat zij moeilijk nog als GMO-vrij kunnen worden verhandeld.

In de EU worden relatief weinig genetisch gemodificeerde gewassen gekweekt in vergelijking met landen als de VS, Brazilië en Argentinië. Op dit moment worden er in de EU maar twee geteelt, waarvan slechts één als voedingsmiddel, de maissoort MON180.

Er wordt aan de goedkeuringsprocedure gesleuteld om de consumenten beter te beschermen en de werking van de interne markt te verbeteren.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links