Navigációs útvonal

Génmódosított termények - a kormányoké a választás - 14/07/2010

Mezőn növényt vizsgáló férfi © EU

Az uniós tagállamok maguk dönthetik majd el, hogy a területükön engedélyezik-e génmódosított növények termesztését.

A Bizottság javaslata értelmében a tagállamok szabadon dönthetnek majd arról, hogy engedélyezik-e géntechnológiával módosított szervezetek (GMO) English termesztését. A tagállamok véleménye már évtizedek óta megoszlik a kérdésben.

Az Unió folytatja a géntechnológiával módosított szervezetek termesztésének jóváhagyását, amelynek során figyelembe veszi a biztonságosságukról szóló tudományos ajánlásokat. Az egyes kormányok azonban szabadon dönthetnek majd arról, hogy korlátozzák-e vagy megtiltják-e a területük egészén vagy egy részén az Unió által engedélyezett génmódosított növények egyikének vagy mindegyikének termesztését.

John Dalli egészségügyi biztos elmodta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a tagállamoknak nagyobb rugalmasságot igényelnek annak eldöntésében, termesszenek-e egyáltalán génmódosított növényeket, és ha igen, hol.

A tagállamok egymástól eltérő állásponton vannak a témában, ezért nagyon nehéz közös döntést hozniuk arról, engedélyezzék-e a genetikailag módosított terményeket.

A génmódosított növények iránt nyitottabb országok azzal érvelnek, hogy e termények hozama nagyobb, és a kártevőkkel szemben is ellenállóbbak. A többieket azonban aggasztja, hogy e növények veszélyeztethetik az egészséget és a környezetet. Sok gazda tart attól, hogy a génmódosított növények megfertőzhetik a hagyományos és a bioültetvényeket, ami megnehezítené azt, hogy az utóbbiakat mint génmódosított terménytől mentes termékeket lehessen értékesíteni.

A legtöbb genetikailag módosított terményt az Egyesült Államok, Brazília és Argentína állítja elő; mellettük eltörpül az uniós termés mennyisége. Az Unióban jelenleg kétféle génmódosított termény kapható termesztés céljából, de élelmezési célokra csak az egyikük (a MON 810-es kukorica) használható.

Az EU az uniós jóváhagyási eljárást a fogyasztóvédelem és a belső piac működése szempontjából is még tökéletesíteni kívánja.

A javaslat megvalósulásához az uniós kormányok és az Európai Parlament jóváhagyása szükséges.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek