Sökväg

Varifrån kommer maten? - 15/06/2010

Tyska kor i en boskapstransport © Reporters

Från jord till bord - EU:s veterinärvecka handlar om att spåra livsmedel och djur.

Galna ko-sjukan, mul- och klövsjukan, svininfluensan och fågelinfluensan - flera svåra sjukdomar har drabbat lantbruken i Europa de senaste tjugo åren. Sjukdomarna har visat hur viktigt det är att kunna spåra livsmedel under produktion, förädling och distribution, t.ex. genom streckkoder, djurpass och öronmärkning.

Men många konsumenter känner fortfarande inte till fördelarna med att kunna spåra djur och livsmedel, och livsmedelsindustrin klagar ibland över att EU:s regler är alldeles för betungande.

Under EU:s veterinärvecka English den 14-20 juni anordnas evenemang i EU-länderna för att öka kunskapen om spårbarhet. I Bryssel började veckan med en tvådagarskonferens om bland annat elektronisk märkning av får och spårbarhet i ekologiskt jordbruk och internationell handel.

Om det går att spåra livsmedel och djur kan myndigheterna avvärja hot mot livsmedelssäkerheten och livsmedelsförsörjningen på grund av sjuka djur eller smittad mat. Man kan också garantera ursprunget på regionala specialiteter, t.ex. iberisk skinka eller irländskt nötkött.

Sedan 2002 kräver EU att alla livsmedels- och foderföretag snabbt ska kunna identifiera var deras produkter kommer från och vart de ska. Producenterna måste också informera myndigheterna om potentiella risker och dra tillbaka smittade produkter från marknaden.

"Idag tar vi för givet att vi vet hela historien om en bit nötkött, eller att vi kan spåra enskilda får inom EU och livsmedelsprodukter i hela livsmedelskedjan. Den här säkerhetsnivån har inte uppnåtts över en natt", säger hälsokommissionär John Dalli.

Läs mer om spårbarhet i livsmedelskedjan English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar