Navigacijska pot

Sledljivost živil - 15/06/2010

Krave na tovornjaku pred klavnico v Nemčiji © Reporters

V evropskem tednu veterine je v ospredju identifikacija in sledljivost živali.

Bolezen norih krav, slinavka in parkljevka, prašičja in ptičja gripa so v zadnjih dveh desetletjih povzročile velik preplah med ljudmi in veliko škodo evropskim kmetom. Posledice so bile hude in postalo je jasno, kako zelo pomembno je slediti izdelku po vsej prehranski verigi od prireje oziroma pridelave do predelave in distribucije, denimo z uporabo črtne kode, potnih listov za živali in ušesnih značk.

Vendar se potrošniki še vedno ne zavedajo vseh prednosti sledljivosti, prehranska industrija pa pogosto vidi v izpolnjevanju predpisov le breme.

Od 14. do 20. junija bodo države EU v okviru letošnjega tedna veterine English pripravile več dogodkov za ozaveščanje javnosti. V Bruslju se je teden veterine začel z dvodnevno konferenco o različnih vprašanjih, denimo o elektronskem označevanju ovc in sledljivosti v ekološkem kmetovanju in svetovni trgovini.

S sledljivostjo je mogoče preprečiti nevarnost, ki jo za varnost hrane danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska ali dobave pomenijo bolne živali ali kontaminirana hrana. Sledljivost tudi preprečuje potvorbe regionalnih specialitet, kot je prekmurska gibanica ali irska govedina.

Od leta 2002 morajo biti po predpisih EU živilska podjetja sposobna hitro opredeliti izvor in namembni kraj izdelkov. Proizvajalci morajo tudi obvestiti uradne organe o morebitni nevarnosti in umakniti nevarne proizvode s trga.

"Danes se nam zdi samoumevno, da vemo, od kod prihaja goveji zrezek, da izsledimo vsak prevoz živali, da lahko spremljamo prehranske izdelke po celotni prehranski verigi," je dejal evropski komisar za zdravje John Dalli. "Vendar takšne zaščite zdravja živali in prehranske varnosti nismo dosegli čez noč."

Več o sledljivosti v prehranski verigi English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave