Cale de navigare

Trasabilitatea, esenţială pentru siguranţa alimentară - 15/06/2010

Bovine transportate cu camionul către un abator, în Germania © Reporters

Săptămâna veterinară europeană aduce în centrul atenţiei identificarea şi trasabilitatea animalelor.

Boala vacii nebune, febra aftoasă, gripa porcină şi gripa aviară: o succesiune de epidemii şi de ameninţări la adresa sănătăţii care i-a afectat grav pe agricultorii europeni în ultimii 20 de ani. Având deseori efecte devastatoare, aceste crize au scos în evidenţă importanţa trasabilităţii, şi anume posibilitatea de a urmări produsele alimentare pe parcursul producţiei, prelucrării şi distribuirii, prin diverse mijloace: coduri de bare, paşapoarte pentru animale sau crotalii (marcaje metalice aplicate pe urechea animalelor).

Însă, mulţi consumatori nu sunt conştienţi de beneficiile acestor măsuri, iar industria alimentară consideră uneori că normele europene în materie de trasabilitate sunt o povară în plus.

În perioada 14-20 iunie, ţările UE vor organiza evenimente care să contribuie la o mai bună înţelegere a trasabilităţii, tema ediţiei de anul acesta a Săptămânii veterinare europene English . La Bruxelles, Săptămâna a început cu o conferinţă de două zile pe teme diverse, printre care s-au numărat marcarea electronică a ovinelor şi trasabilitatea în agricultura biologică şi în comerţul global.

Trasabilitatea ajută autorităţile să elimine riscurile pe care animalele bolnave sau alimentele contaminate le-ar putea reprezenta la adresa siguranţei alimentare danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska sau a aprovizionării cu alimente. De asemenea, trasabilitatea garantează originea unor specialităţi regionale, precum şunca iberică sau carnea de vită irlandeză.

Începând cu 2002, UE le-a cerut tuturor întreprinderilor din industria alimentară şi a hranei pentru animale să ia măsurile necesare pentru a putea identifica rapid sursa şi destinaţia produselor lor. De asemenea, producătorii au obligaţia de a informa autorităţile cu privire la riscurile potenţiale şi de a retrage de pe piaţă produsele afectate.

"Astăzi ni se pare normal să ştim toată povestea unei bucăţi de carne de vită sau să cunoaştem traseul parcurs de o oaie sau de un produs de-a lungul lanţului alimentar", a spus comisarul pentru sănătate, John Dalli. "Însă, pentru a atinge acest nivel de protecţie a sănătăţii animalelor şi de siguranţă alimentară au fost necesare multe eforturi", a adăugat oficialul european.

Mai multe despre trasabilitate pe parcursul lanţului alimentar English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile