Kruimelpad

Traceren moet voedsel veiliger maken - 15/06/2010

Koeien in een veewagen voor een Duits slachthuis © Reporters

Op de diergeneeskundige week van de EU staat het identificeren en traceren van dieren centraal.

In de laatste twintig jaar zijn de Europese landbouwbedrijven hard getroffen door ziektes zoals gekkekoeienziekte, mond-en-klauwzeer, varkensgriep en vogelgriep. De soms desasteuze gevolgen hebben ons doen inzien hoe belangrijk traceerbaarheid is. We bedoelen daarmee de mogelijkheid om voedingsmiddelen door de verschillende fasen van de productie, verwerking en distributie heen te volgen, bijvoorbeeld met streepjescode, dierenpaspoort en oormerk.

Toch zijn veel consumenten nog niet op de hoogte van de voordelen, terwijl de voedingsindustrie de EU-traceerbaarheidsbepalingen soms te lastig vindt.

Van 14 tot 20 juni, de Europese week van de diergeneeskunde English vinden er overal in de EU evenementen plaats om de aandacht te vestigen op traceerbaarheid, het thema van dit jaar. De week is in Brussel geopend met een tweedaagse conferentie over uiteenlopende onderwerpen zoals elektronische oormerken voor schapen en traceerbaarheid in de biologische landbouw en de wereldhandel.

Traceerbaarheid helpt autoriteiten bedreigingen voor de voedselveiligheid of de voedselvoorziening te voorkomen door zieke dieren of besmet voedsel op te sporen. Maar zij helpt ook te garanderen dat regionale specialiteiten zoals Iberische ham of Iers rundvlees werkelijk in de betrokken streek zijn geproduceerd.

Sinds 2002 moeten alle bedrijven in de voedsel- en diervoederindustrie in de EU snel kunnen nagaan waar hun producten vandaan komen en waar deze naar toe gaan. De producenten moeten ook de autoriteiten waarschuwen over mogelijke risico's en de betrokken producten eventueel uit de rekken halen.

"Tegenwoordig vinden we het vanzelfsprekend dat we van elke biefstuk, elk schaap of elk voedingsmiddel precies weten waar het vandaan komt," zo zei EU-commissaris voor gezondheid John Dalli. "Maar dit niveau van gezondheidsbewaking van dieren en voedselveiligheid is niet van de ene op de andere dag bereikt."

Meer over traceerbaarheid in de voedselketen English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links