Navigációs útvonal

Nyomonkövethetőség és élelmiszer-biztonság - 15/06/2010

Németországi vágóhíd előtt álló állatszállító teherkocsi rácsai mögül kinéző tehenek © Reporters

Az európai állatorvosi hét fő témája az állatok azonosítása és nyomonkövethetősége

Az elmúlt két évtizedben számos súlyos járvány és betegség ütötte fel a fejét az európai gazdaságokban. Ide sorolható a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalma, a száj- és körömfájás, a sertésinfluenza és a madárinfluenza. Az olykor pusztító hatással járó betegségek ráirányították a figyelmet arra, hogy az élelmiszereknek nyomon követhetőnek kell lenniük - pl. vonalkód, állatútlevél és füljelző segítségével - a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás különféle szakaszaiban.

Számos fogyasztó ennek ellenére még mindig nem ismeri a nyomonkövethetőségi szabályok előnyeit, míg az élelmiszeripari szereplők néha túlzott teherként tekintenek e szabélyokra.

Az idei állatorvosi héten English az uniós tagállamok a nyomonkövethetőségi szabályok fontosságát ismertető eseményekkel várják az érdeklődőket 2010. június 14. és 20. között. Az európai hét Brüsszelben kétnapos konferenciával indul, ahol a résztvevők több fontos témát is megvitatnak. A napirneden szerepel pl. a juhok elektronikus azonosítóval történő ellátása, továbbá a nyomonkövethetőség a biogazdálkodásban és a világkereskedelemben.

Az élelmiszer-biztonságot danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska vagy az élelmiszerellátást fenyegető, a beteg állatok vagy a fertőzött élelmiszerek jelentette veszélyeket a hatóságok részben a nyomonkövethetőségnek köszönhetően tudják megfékezni. Az eljárás szavatolja emellett a regionális specialitások (pl. az Ibérico sonka vagy az ír marhahús) eredetének valódiságát is.

Az EU 2002-ben kötelezővé tette az élelmiszerrel vagy takarmánnyal foglalkozó valamennyi vállalkozás számára, hogy képes legyen termékei eredetét és rendeltetési helyét gyorsan azonosítani. A termelőknek értesíteniük kell a hatóságokat az esetleges veszélyekről, és vissza kell hívniuk a forgalomból a fertőzött termékeket.

"Ma már magától értetődő, hogy az Unióban minden egyes marhahússzelet eredetét ismerjük, és hogy az élelmiszerlánc teljes hosszán nyomon tudjuk követni minden egyes juh és élelmiszertermék sorsát." - nyilatkozta John Dalli egészségügyi biztos "Az ilyen szintű állat-egészségügyi védelem és élelmiszer-biztonság azonban nem egyik napról a másikra valósult meg."

További információk az élelmiszerlánc nyomonkövethetőségéről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek