Navigointipolku

EU:n eläinlääkintäviikon teemana jäljitettävyys - 15/06/2010

Lehmät kurkistavat kuljetusauton ristikkoikkunasta © Reporters

Elintarvikkeiden matka pellolta pöytään ja tuotantoeläinten koko elinkaari on pystyttävä todentamaan.

Lintuinfluenssa, hullun lehmän tauti, suu- ja sorkkatauti, sikainfluenssa - tauti toisensa jälkeen on viime vuosina herättänyt pelkoa Euroopan maatiloilla. Epidemiat ovat olleet tuhoisia, ja ne ovat osoittaneet, kuinka tärkeää on tietää, mistä ruoka ja sen ainesosat ovat peräisin. Elintarvikkeiden tuotanto-, jalostus- ja jakeluketjun eri vaiheissa elintarvikkeiden alkuperä voidaan jäljittää esimerkiksi eläinten korvamerkintöjen, eläinpassien ja viivakoodien avulla.

Monet kuluttajat eivät kuitenkaan vieläkään tiedosta merkintöjen etuja. Samoin elintarviketeollisuus toisinaan pitää elintarvikkeiden jäljitettävyyttä koskevia EU-sääntöjä pelkkänä taakkana.

EU:n eläinlääkintäviikon English (14.-20.6.) pääteemaksi on tänä vuonna nostettu jäljitettävyys. Teemaviikon aikana aiheesta järjestetään tiedostustapahtumia kaikissa EU-maissa. Esimerkiksi Brysselissä pidettiin jo kaksipäiväinen konferenssi, jossa käsiteltiin muun muassa luomutuotteiden alkuperän jäljittämistä, elektronisten tunnistimien käyttöä lampaiden merkitsemisessä ja globaaliin kaupankäyntiin liittyviä kysymyksiä.

Eläinten ja tuotteiden jäljitettävyys helpottaa viranomaisten toimia tilanteissa, joissa elintarviketurvallisuus on vaarantunut tautitapausten tai saastuneiden elintarvikkeiden vuoksi. Alkuperämerkinnät toimivat myös alueellisten erikoistuotteiden, esimerkiksi irlantilaisen naudanlihan, aitouden takeena.

EU-säännöissä on jo vuodesta 2002 vaadittu, että kaikkien elintarvike- ja rehuteollisuuden yritysten on pystyttävä nopeasti ilmoittamaan tuotteidensa alkuperä ja määränpää. Tuottajat ovat myös velvollisia ilmoittamaan viranomaisille mahdollisista riskeistä ja tarvittaessa vetämään tuotteet markkinoilta.

"Nykyään pidämme täällä EU:ssa jo itsestäänselvyytenä, että myytävän pihvin yhteydessä ilmoitetaan sen valmistushistoria tai että jokaisen lampaan ja elintarvikkeen alkuperä voidaan jäljittää elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa", sanoo EU:n terveyskomissaari John Dalli. "EU:ssa on tehty paljon pitkäjänteistä työtä, että eläinten terveyden suojelussa ja elintarviketurvallisuudessa on päästy tälle tasolle."

Lisätietoa elintarvikkeiden jäljitettävyydestä English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä