Διαδρομή πλοήγησης

Προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων - 15/06/2010

Αγελάδες μεταφέρονται για σφαγή, στη Γερμανία © Reporters

Η ευρωπαϊκή κτηνιατρική εβδομάδα επικεντρώνεται στην αναγνώριση και την ιχνηλασιμότητα των ζώων

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η έξαρση διαφόρων ασθενειών, όπως η νόσος των τρελών αγελάδων, ο αφθώδης πυρετός, η γρίπη των χοίρων και των πτηνών, και η απειλή που αντιπροσωπεύουν, έχουν πλήξει τους Ευρωπαίους αγρότες. Οι καταστροφικές, μερικές φορές, συνέπειές τους δείχνουν τη μεγάλη σημασία της ιχνηλασιμότητας, δηλαδή της δυνατότητας ανίχνευσης των τροφών στα διάφορα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής, π.χ. με τους γραμμωτούς κωδικούς, τα διαβατήρια ζώων και τα ενώτια.

Πολλοί καταναλωτές όμως δεν γνωρίζουν ακόμη τα οφέλη της ιχνηλασιμότητας, ενώ η βιομηχανία τροφίμων θεωρεί ιδιαίτερα επαχθείς τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες.

Την εβδομάδα 14-20 Ιουνίου οι χώρες της ΕΕ φιλοξενούν διάφορες εκδηλώσεις με στόχο να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση γύρω από την ιχνηλασιμότητα, που αποτελεί το βασικό θέμα της φετινής ευρωπαϊκής κτηνιατρικής εβδομάδας English . Στις Βρυξέλλες, η εβδομάδα ξεκίνησε με διμερές συνέδριο γύρω από διάφορα θέματα, όπως η ηλεκτρονική σήμανση των προβάτων και η ιχνηλασιμότητα στη βιολογική γεωργία και στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η ιχνηλασιμότητα βοηθά τις αρχές να περιορίσουν τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια των τροφίμων ή την προμήθεια των τροφίμων, και οι οποίοι οφείλονται είτε σε άρρωστα ζώα είτε σε μολυσμένες τροφές. Εγγυάται επίσης την πρόελευση των παραδοσιακών προϊόντων διαφόρων περιοχών, όπως το χοιρομέρι "Iberico" και το βοδινό Ιρλανδίας.

Από το 2002 η ΕΕ απαιτεί απ΄όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ζωοτροφών να έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν εύκολα τις πηγές και τους προορισμούς των προϊόντων τους. Οι παραγωγοί θα πρέπει επίσης να ενημερώνουν τις αρχές για τους ενδεχόμενους κινδύνους και να αποσύρουν τα μολυσμένα τρόφιμα από τις αγορές.

Όπως δήλωσε ο επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι, "σήμερα θεωρούμε δεδομένο ότι μπορούμε να γνωρίζουμε από πού προέρχεται ή μπριζόλα που τρώμε ή κάθε πρόβατο στην ΕΕ, καθώς και όλα τα είδη διατροφής σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα". "Όμως, αυτό το επίπεδο προστασίας της υγείας των ζώων και της ασφάλειας των τροφίμων δεν επιτεύχθηκε από τη μια μέρα στην άλλη".

Περισσότερα για την ιχνηλασιμότητα στην τροφική αλυσίδα English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι