Sti

På sporet af fødevaresikkerhed - 15/06/2010

Køer stirrer ud af lastbilen foran et slagteri i Tyskland © Reporters

EU's veterinæruge sætter fokus på at identificere og spore dyr.

Kogalskab, mund- og klovesyge, svineinfluenza og fugleinfluenza - de europæiske landmænd har måttet lægge ryg til meget i de seneste tyve år. Virkningerne har ofte været altødelæggende. Derfor lægger man nu stor vægt på sporbarhed - muligheden for at følge madvarer gennem de forskellige trin i produktionen, forarbejdningen og distributionen, f.eks. ved at bruge stregkoder, dyrepas og øremærker.

Men mange forbrugere er stadig ikke klar over fordelene. Og fødevareindustrien opfatter sommetider EU-reglerne om sporbarhed som en klods om benet.

Fra den 14.-20. juni er EU-landene vært for arrangementer, der skal udbrede kendskabet til sporbarhed. Det er hovedemnet for EU's veterinæruge English i 2010. I Bruxelles begyndte ugen med en todages konference om emner som elektronisk mærkning af får og sporbarhed i økologisk landbrug og verdenshandelen.

Sporbarhed hjælper myndighederne med begrænse trusler mod fødevaresikkerheden eller -forsyningen fra såvel døde dyr som kontamineret mad. Den er også med til at garantere oprindelsen af nationale specialiteter som Ibérico-skinke eller irsk oksekød.

Siden 2002 har EU krævet, at alle virksomheder i fødevare- og fodersektoren skal være i stand til hurtigt at identificere, hvor deres produkter kommer fra, og hvor de skal hen. Producenterne skal også underrette myndighederne om mulige risici og fjerne produkterne fra butikkernes hylder.

"I dag tager vi det for givet, at vi kender et stykke oksekøds fulde historie, eller at vi kan spore de enkelte får og forskellige fødevarer gennem hele fødekæden", udtaler EU's sundhedskommissær John Dalli. "En så god beskyttelse af dyresundheden og fødevaresikkerheden nåede vi ikke fra den ene dag til den anden."

Mere om sporbarhed i fødekæden English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links