Navigacijska pot

Povejte svoje mnenje o prihodnosti evropskega kmetijstva - 13/04/2010

Kmet pri krmljenju krav © EU

Komisija je odprla javno razpravo o evropski kmetijski politiki pred njeno temeljito prenovo leta 2013.

Evropska komisija je ta teden napovedala prenovo kmetijske politike v skladu z novo dolgoročno gospodarsko strategijo EU.

Evropski komisar za kmetijstvo Dacian Cioloş je v Evropskem parlamentu dejal, da evropsko kmetijstvo čakajo veliki izzivi zaradi podnebnih sprememb, težav s preskrbo s hrano, omejenih virov ter gospodarskimi pritiski na podeželska območja.

Komisija bo skrbno pregledala vsa prejeta mnenja in ob koncu leta pripravila predlog sprememb. Te bi lahko začele veljati po koncu tekočega proračunskega obdobja, ki se izteče leta 2013.

S posvetovanjem, ki bo trajalo do junija, želi Komisija dobiti mnenja kmetov, potrošnikov, okoljevarstvenih organizacij in organizacij za zaščito živali.

Najnovejša gospodarska strategija, 10-letni načrt Evropa 2020, bo verjetno imela dolgosežne posledice za kmetijstvo, saj močno poudarja pomen nizkoogljičnega gospodarstva.

S skupno kmetijsko politiko želi EU kmetom omogočiti primeren življenjski standard, zagotoviti dovolj hrane za zmerno ceno in ohraniti evropsko podeželsko dediščino. Sredstva zanjo v skupnem znesku 55 milijard EUR predstavljajo 40 % proračuna EU, kmetom pa so večinoma izplačana v obliki subvencij. Približno 5 % delovno aktivnega prebivalstva EU dela v kmetijstvu.

Skupna kmetijska politika je v zadnjih desetletjih že doživela več sprememb, med drugim odpravo pomoči, vezane na pridelavo, tako da kmetje zdaj lahko pridelavo prilagodijo potrebam trga.

V zadnji javnomnenjski raziskavi DeutschEnglishfrançais so prebivalci EU izrazili široko podporo kmetijski politiki, 60 % pa jih podpira zdajšnji obseg financiranja oziroma povečanje sredstev.

Ob pripravi na novo reformo je komisar Cioloş opozoril na njen pomen in spomnil na dogodke v svetu v zadnjih dveh letih.

Leta 2008 so se cene hrane nenadoma zelo povečale, kar je v mnogih državah povzročilo proteste. Lani pa so evropski pridelovalci mleka jezni zasedli ulice zaradi padca cen mleka.

Skupna kmetijska politika po letu 2013 - povejte svoje mnenje

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave