Cale de navigare

Viitorul agriculturii europene: exprimaţi-vă părerea! - 13/04/2010

Fermier hrănind vitele © UE

UE lansează o dezbatere publică pe tema politicii sale agricole, în pregătirea reformei din 2013.

Săptămâna aceasta, Comisia şi-a anunţat intenţia de a-şi revizui politica agricolă conform noii strategii economice pe termen lung a UE.

Într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa Parlamentului European, comisarul pentru agricultură Dacian Cioloş a declarat că vor exista provocări majore cărora va trebui să li se facă faţă, printre care schimbările climatice, problemele privind aprovizionarea cu alimente şi presiunile la care sunt supuse resursele şi economiile rurale.

Comisia îşi va prezenta propunerile de modificări la sfârşitul acestui an, după ce va analiza comentariile primite din partea publicului. Ele vor intra în vigoare după expirarea actualului program de finanţare, în 2013.

Se speră că această consultare, care se va încheia în luna iunie, va beneficia, pe lângă contribuţiile agricultorilor, şi de cele ale consumatorilor, militanţilor pentru protecţia mediului şi organizaţiilor care luptă pentru bunăstarea animalelor.

UE a elaborat un plan economic pe 10 ani (strategia Europa 2020). Este foarte probabil ca acesta să aibă implicaţii majore asupra agriculturii, datorate, în parte, accentului pus pe o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Politica agricolă comună (PAC) îşi propune să le garanteze agricultorilor un standard de viaţă decent, să asigure suficiente alimente la preţuri rezonabile şi să conserve patrimoniul rural al Europei. În acest scop, beneficiază de 55 de miliarde de euro pe an, reprezentând 40% din bugetul UE. Această sumă este, în cea mai mare parte, transferată agricultorilor, prin intermediul subvenţiilor. Aproximativ 5% din populaţia activă a UE lucrează în agricultură.

În ultimele decenii, UE a adus modificări masive politicii sale agricole, eliminând sistemul acordării de subvenţii în funcţie de producţie şi oferindu-le agricultorilor mai multă libertate pentru a se adapta la cerinţele pieţei.

Potrivit unui sondaj recent DeutschEnglishfrançais , realizat la solicitarea Comisiei, politica agricolă se bucură de un larg sprijin din partea europenilor, şase din zece respondenţi afirmând că susţin actualul nivel al cheltuielilor sau chiar ideea alocării unui buget mai mare.

Comisarul Cioloş a avertizat că miza creşte pe măsură ce UE avansează pe drumul reformei. "Evenimentele înregistrate la nivel mondial în ultimii doi ani stau mărturie în acest sens."

În 2008, cetăţenii din întreaga lume au asistat la o creştere bruscă şi rapidă a preţurilor la alimente, ceea ce a declanşat un val de proteste în multe ţări. Anul trecut, producătorii de lapte din Europa au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de reducerea preţului la lapte.

Politica agricolă comună după 2013 - exprimaţi-vă părerea

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile