Navigointipolku

Kerro mielipiteesi EU:n maatalouden tulevaisuudesta - 13/04/2010

Maanviljelijä ruokkii lehmiä © EU

EU uudistaa maatalouspolitiikkaansa vuonna 2013 ja käynnistää siitä nyt julkisen keskustelun.

Komissio ilmoitti tällä viikolla aikovansa tarkistaa maatalouspolitiikkaansa, jotta se vastaisi EU:n uutta pitkän aikavälin talousstrategiaa.

Maatalouskomisaari Dacian Cioloş totesi Euroopan parlamentille pitämässään puheessa, että maatalouspolitiikan keskeisiä haasteita ovat ilmastonmuutos, ongelmat elintarvikkeiden saatavuudessa sekä maaseudun taloudellisiin ja muihin resursseihin kohdistuvat paineet.

Komissio tekee maatalouspolitiikan uudistusehdotuksia kuluvan vuoden loppupuolella sen jälkeen, kun se on tutustunut kansalaisilta ja sidosryhmiltä saamiinsa kannanottoihin. Uudistusten on määrä tulla voimaan, kun nykyinen rahoitusohjelma päättyy vuonna 2013.

Kuluttajat, ympäristöaktivistit, eläintensuojelujärjestöt ja maanviljelijät voivat ilmaista mielipiteensä yleisessä kuulemisessa, joka päättyy kesäkuussa.

EU laatii parhaillaan 10-vuotista taloussuunnitelmaa, joka tunnetaan nimellä Eurooppa 2020 -strategia. Strategian odotetaan vaikuttavan huomattavasti maatalouteen, koska esimerkiksi siirtyminen vähähiiliseen talouteen on siinä keskeisessä asemassa.

EU:n yhteisellä maatalouspolitiikalla (YMP) pyritään turvaamaan viljelijöille kohtuullinen elintaso, varmistamaan elintarvikkeiden riittävyys ja kohtuulliset hinnat sekä säilyttämään maaseutu elävänä. Yhteisen maatalouspolitiikan kustannukset ovat noin 55 miljardia euroa vuodessa eli 40 prosenttia EU:n talousarviosta. Suurin osa summasta on maanviljelijöille suoraan maksettavia tukia. Työtätekevästä väestöstä noin 5 prosenttia toimii maataloudessa.

EU on tehnyt merkittäviä muutoksia maatalouspolitiikkaan viime vuosikymmenten aikana. Se on esimerkiksi poistanut tuotantomääriin perustuvat maataloustuet ja antanut maanviljelijöille enemmän vapautta ottaa tuotannossaan huomioon markkinoiden tarpeet.

Tuoreen EU-selvityksen DeutschEnglishfrançais mukaan nykyisellä maatalouspolitiikalla on laaja tuki ja 60 prosenttia vastaajista kannattaa maatalousmenojen kasvattamista tai säilyttämistä vähintään nykytasolla.

Komissaari Dacian Cioloş muistuttaa, että maatalouspolitiikkan uudistuksessa on paljon vaakalaudalla, kuten kahden viime vuoden tapahtumat osoittavat.

Vuonna 2008 elintarvikkeiden hinnat nousivat nopeasti, mikä aiheutti vastalauseita ja protesteja monissa maissa. Viime vuonna Euroopan maidontuottajat osoittivat mieltään maidon hinnan romahduksen vuoksi.

EU:n maatalouspolitiikka vuoden 2013 jälkeen - kerro mielipiteesi

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä