Διαδρομή πλοήγησης

Το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας: πείτε μας τη γνώμη σας - 13/04/2010

Αγρότης ταΐζει αγελάδες © EU

Η ΕΕ ξεκινά δημόσια συζήτηση ενόψει της μεγάλης μεταρρύθμισης που θα γίνει στη γεωργική πολιτική το 2013.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να επανεξετάσει τη γεωργική της πολιτική, ώστε η τελευταία να συνάδει με τη νέα μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική της ΕΕ.

Σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επίτροπος Γεωργίας, Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε ότι προβλέπει μείζονες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική. Μεταξύ των προκλήσεων αυτών συγκαταλέγονται η κλιματική αλλαγή, τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα των τροφίμων, η υπεράντληση των φυσικών πόρων και οι πιέσεις στις αγροτικές οικονομίες.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα ανακοινωθούν προς τα τέλη του έτους, αφού πρώτα εξετάσει η Επιτροπή τις απόψεις που θα διατυπωθούν. Οι μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης το 2013.

Η Επιτροπή διοργανώνει τη διαβούλευση αυτή, η οποία λήγει τον Ιούνιο, με την ελπίδα να συγκεντρώσει όχι μόνον τις απόψεις των αγροτών, αλλά και των καταναλωτών, των περιβαλλοντικών και των φιλοζωικών οργανώσεων.

Επί του παρόντος η Επιτροπή επικεντρώνεται στον σχεδιασμό της στρατηγικής "Ευρώπη 2020", ενός 10ετούς οικονομικού προγράμματος. Αναμένεται ότι η στρατηγική αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη γεωργία, εν μέρει επειδή δίνει έμφαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η γεωργική πολιτική της ΕΕ (η λεγόμενη "Κοινή Γεωργική Πολιτική") σκοπό έχει να εξασφαλίζει ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο στους αγρότες, επαρκή τρόφιμα σε λογικές τιμές και προστασία της ευρωπαϊκής αγροτικής κληρονομιάς. Η πολιτική αυτή στοιχίζει περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και αντιστοιχεί στο 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ. Στο μεγαλύτερο μέρος του το ποσό αυτό καταβάλλεται στους αγρότες με τη μορφή απευθείας επιδοτήσεων. Περίπου το 5% του εργαζόμενου πληθυσμού απασχολείται στη γεωργία.

Η ΕΕ προέβη σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις της πολιτικής αυτής τις τελευταίες δεκαετίες, καταργώντας τις γεωργικές ενισχύσεις που βασίζονται στην παραγωγή και δίνοντας στους αγρότες μεγαλύτερη ελευθερία, ώστε να καλλιεργούν ό,τι χρειάζεται η αγορά.

Πρόσφατη έρευνα της ΕΕ DeutschEnglishfrançais δείχνει ότι η πολιτική αυτή χαίρει ευρείας υποστήριξης, καθώς οι 6 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι τάσσονται υπέρ του σημερινού ύψους των δαπανών ή και υπέρ της χορήγησης ακόμη μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

Ενόψει των περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από την ΕΕ, ο επίτροπος Τσόλος προειδοποίησε ότι είναι μεγάλο το διακύβευμα: "Τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια μάς το υπενθυμίζουν."

Το 2008 σημειώθηκε απότομη και μεγάλη αύξηση των τιμών των τροφίμων, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες. Πέρυσι οι ευρωπαίοι γαλακτοπαραγωγοί βγήκαν στους δρόμους εξοργισμένοι λόγω της κατακόρυφης μείωσης των τιμών του γάλακτος.

Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013: πείτε μας τη γνώμη σας

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι