Sti

Landbrugets fremtid - deltag i debatten - 13/04/2010

En landmand fodrer køer © EU

EU inviterer til debat om landbrugspolitikken som optakt til en større reform i 2013.

Kommissionen vil gå sin landbrugspolitik efter i sømmene, så den matcher med EU's nye langsigtede økonomiske strategi.

EU's landbrugskommissær, Dacian Cioloş, sagde i en tale i Europa-Parlamentet, at politikken står over for store udfordringer. Det drejer sig ikke kun om klimaforandringer og fødevaresikkerhed, men også om presset på ressourcerne og landøkonomien.

Når Kommissionen har gennemgået bemærkningerne fra offentligheden, vil den inden årets udgang lægge sine forslag på bordet. De skal føres ud i livet, når den nuværende ordning udløber i 2013.

EU håber, at rigtig mange vil deltage i høringen - ikke kun landmændene selv, men også forbrugere, miljøorganisationer og dyrevelfærdsgrupper. Høringen varer til den 3. juni 2010.

EU er ved at lægge sidste hånd på sin økonomiske plan for de næste ti år - den såkaldte EU 2020-strategi. Den vil medføre store omvæltninger for landbruget, bl.a. fordi CO2-forureningen skal ned.

Den fælles landbrugspolitik skal garantere landmænd en rimelig levestandard, sikre os alle sammen mad til rimelige priser og bevare EU's landbrugsressourcer. Den koster ca. 55 milliarder euro om året - eller godt 410 milliarder kroner - og tegner sig for 40 % af EU's budget. De fleste penge går til direkte støtte til landmændene. Landbruget beskæftiger omkring 5 % af arbejdsstyrken.

EU har ændret landbrugspolitikken flere gange i de sidste årtier. Man har bl.a. afskaffet den produktionsbestemte støtte og givet landmændene større frihed til at dyrke det, markedet vil have.

En undersøgelse DeutschEnglishfrançais , som EU har foretaget for nylig, vidner om bred støtte til politikken. Seks ud af ti siger, at de går ind for det nuværende udgiftsniveau eller endda et endnu større budget.

EU's reformtog har taget fart, men landbrugskommissær Dacian Cioloş minder om, at der er meget på spil: "Vi må ikke glemme de begivenheder, verden har været vidne til i de sidste to år."

I 2008 udløste fødevareprisernes himmelflugt protester i mange lande. Og sidste år var de europæiske mælkebønder på gaden for at demonstrere deres vrede over de rekordlave mælkepriser.

Den fælles landbrugspolitik efter 2013 - deltag i debatten

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links