Sökväg

Ät mer frukt och mindre fett - 08/12/2009

Kampanjens logotyp med mjölk, tomat och äpple som seriefigurer ©EC

EU vill att barn ska äta nyttigare mat. Kampanjen har precis varit ute på turné.

EU:s kampanj för bättre matvanor har åkt runt till sju länder i EU i höst. Sammanlagt 17 000 barn i åldern 8–12 år har fått lära sig hur nyttigt det är med frukt, grönsaker och mjölkprodukter.

Övervikt bland barn är ett växande problem. I EU finns det ungefär 22 miljoner överviktiga barn. Av dessa är fem miljoner feta, en siffra som ökar med 400 000 varje år.

”När man ser alla överviktiga barn runtomkring inser man att vi måste ingripa nu”, sa jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel då kampanjen gav sig ut på vägarna i september.

Under åtta veckor har turnébussen med Smaskiga gänget åkt runt i Belgien, Frankrike, Storbritannien, Irland, Estland, Litauen och Polen och besökt sammanlagt 173 skolor.

Med lekar och frågesporter har man velat få barn och unga att lära sig att äta nyttigare.

Kampanjen kompletterar EU:s program för frukt och mjölk i skolan, som också vänder sig till barn. I kampanjen ingår Smaskiga gängets webbplats, där barnen kunnat delta i en skattjakt och vinna priser.

På webbplatsen finns också material för lärare och tips till föräldrar. Hur ska man t.ex. få barn att vilja smaka på nya maträtter? Ett tips är att låta barnen vara med och planera och laga maten.

 

Kolla in Smaskiga gänget

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar