Navigacijska pot

Sadje, ne sendviči! - 08/12/2009

Logotip kampanje z risanimi podobami mleka, paradižnika in jabolka ©EU

Kampanja EU za zdravo prehrano tokrat po meri otrok.

Trije avtobusi potujoče kampanje za zdravo prehrano so letošnjo jesen obiskali sedem držav EU, da bi tamkajšnje prebivalce navdušili za sadje, zelenjavo in mlečne proizvode. Kakih 17 000 jih je videlo predstavitev, seveda pa je najpomembnejši podatek, da so bili v povprečju stari od osem do dvanajst let.

Prevelika telesna teža otrok postaja namreč čedalje večji problem tudi v Evropi. Po ocenah Evropske komisije je debelih okoli 22 milijonov otrok, 5 milijonov med njimi je predebelih, njihovo število pa se vsako leto poveča za 400 000.

„Ko vidiš, koliko otrok je predebelih, veš, da je treba nekaj ukreniti,“ je dejala evropska komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel, ko je septembra pospremila na pot člane potujoče kampanje.

Avtobusi kampanje EU z naslovom Zdrava druščina so osem tednov potovali po Belgiji, Franciji, Združenem kraljestvu, Irski, Estoniji, Litvi in Poljski. Obiskali so 173 šol.

Člani kampanje so poskušali mlade pritegniti z igrami in kvizi in jih navdušiti za zdravo prehranjevanje.

Kampanja sodi k programom EU, ki v šolsko prehrano otrok uvajajo več sadja in mleka . Kampanja ima tudi svojo spletno stran, ki otrokom ponuja informacije o zdravi prehrani na njim primeren način, nagradni lov na zaklad pa se je že iztekel.

Spletna stran vsebuje še učno gradivo za učitelje, za starše pa nasvete, kako spremeniti prehranske navade otrok. Namig: včasih pomaga, če otroci sodelujejo pri nakupu živil in kuhanju kosila.

 

Kampanja Zdrava druščina

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave