Navigációs útvonal

Egyél, igyál, mozogj! - 08/12/2009

Az uniós kampány logója, mely rajzfilmfigurák formájában „eleveníti meg” a tejet, a paradicsomot és az almát ©EC

Az Európai Unió szeptemberben kampányt indított abból a célból, hogy népszerűsítse az egészséges táplálkozást és a testmozgást az európai gyerekek körében.

Az uniós kampány csapata az elmúlt hónapok során hét európai uniós tagország iskoláiba látogatott el, hogy felhívja a gyerekek figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára. Összesen mintegy 17 000 kisdiák vett részt azokban a programokban, melyek a zöldség-, a gyümölcs- és a tejfogyasztás előnyeit mutatták be a tanulók számára. A hallgatóság átlagéletkora többnyire 8 és 12 év között mozgott.

A gyermekkori elhízás egyre nagyobb problémát jelent Európában. Uniós becslések szerint ma az Unió területén 22 millió túlsúlyos gyermek él. Közülük 5 millió tekinthető kórosan elhízottnak. Számuk évente 400 000 fővel növekszik.

„Ha körülnézünk, és látjuk, milyen sok az elhízott gyerek, világossá válik, hogy azonnal cselekednünk kell” – jelentette ki Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos szeptemberben, az uniós kampány indulásakor.

A nyolc héten át tartó kampánykörút során a „fincsi csapat” tagjai Belgiumot, az Egyesült Királyságot, Észtországot, Franciaországot, Írországot, Lengyelországot és Litvániát keresték fel. Összesen 173 iskolában tettek látogatást.

A kampány az egészséges táplálkozást hivatott népszerűsíteni a fiatalok körében. Az iskolákban megszervezett programok során a tanulók játékokban és vetélkedőkben vehettek részt.

A kezdeményezés az Európai Unió iskolagyümölcs- és iskolatejprogramját egészíti ki, melynek középpontjában ugyancsak a gyermekek állnak. A kampány céljaira az EU külön webhelyet hozott létre, ahol a gyerekek virtuális kincsvadászaton versenyezhettek kortársaikkal. A győztesek jutalomban részesültek.

A webhely oldalai ezen túlmenően segédanyagokat kínálnak a tanárok számára, és tanáccsal segítik a szülőket, akik többek között azt is megtudhatják, mit tegyenek, ha csemetéjük nem hajlandó új ételeket megkóstolni. Hasznosnak bizonyulhat például, ha gyermekükkel közösen állítják össze a menüt, és együtt készítik el az ételeket.

 

A fincsi csapat – a kampány webhelye

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek