Sökväg

Mer skydd för hajar - 06/08/2009

”Surfare attackeras av hajar” – en typisk tidningsrubrik under sommarens nyhetstorka. Men egentligen är det hajarna som behöver skyddas – en tredjedel av de hajarter som lever i öppet hav hotas nämligen av utrotning.

Hajarnas rykte är inte det bästa. De är inte särskilt populära, och vi uppfattar dem i bästa fall som exotiska. Ofta behandlas de emellertid mycket illa. Bland annat har man i Mexiko hittat 30 frysta hajar med magarna fyllda med kokain. I Asien är hajfensoppa en delikatess som kostar många hajar livet. Vid så kallad finning skär man av hajens ryggfena och kastar sedan tillbaka det ännu levande djuret i havet, där det går en kvalfull död till mötes. Det finns inga restriktioner för hajens storlek, ålder eller art.

Fiskeflottorna i hela världen försöker tillfredsställa den ständigt ökande efterfrågan. Hajarna är dock särskilt känsliga för överfiske, eftersom de är långlivade, tar lång tid på sig att bli könsmogna och har låga fertilitetstal.

Risken för utrotning ökar därför.

Internationella naturvårdsunionen (IUCN) har gjort en förteckning över globalt hotade arter, där stor hammarhaj, flerhornig hammarhaj och djävulsrocka nämns som särskilt hotade arter.

Enligt IUCN krävs det en samordnad internationell skyddsplan. Därför har EU:s havs- och fiskekommissionär DeutschEnglishfrançaisMalti Joe Borg lagt fram en handlingsplan för bevarande och förvaltning av hajbeståndet. Planen godkändes av EU-länderna i april.

Syftet är att skydda alla broskfiskar – inte bara hajen utan också rockan och havsmusen – totalt över 1 000 olika arter. Finning har varit förbjudet i EU i flera år. Nu vill man skärpa kontrollen och på så sätt också förbättra skyddet för hela det marina ekosystemet, som drabbas hårt av det allt intensivare fisket.

I slutet av året kommer IUCN:s hajexpertgrupp att lägga fram en uppdaterad rapport om läget för 400 broskfiskarter.

Vanliga frågor om EU:s handlingsplan för hajar Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar