Cale de navigare

Rechinii, o specie pe cale de dispariţie - 06/08/2009

Surfer atacat de rechin - un titlu de presă apărut foarte des pe prima pagină a ziarelor în această vară. Şi totuşi rechinii au nevoie de protecţia noastră: mai mult de o treime din totalul speciilor de rechini din mările lumii sunt pe cale de dispariţie.

Înotătoare feroce, rechinii sunt prezentaţi ca personaje negative şi, în cel mai bun caz, sunt consideraţi animale „exotice”. Însă deseori aceştia sunt victimele unor atrocităţi: de exemplu, în Mexic au fost găsite 30 de exemplare congelate, cu stomacul plin de cocaină, iar în Orientul Îndepărtat supa de aripioare de rechin este considerată o delicatesă, pentru prepararea căreia sunt ucise foarte multe exemplare. Prin „Shark Finning” se înţelege amputarea înotătoarei dorsale a rechinilor, aceştia fiind apoi aruncaţi în mare, unde îşi găsesc moartea. Nu există nicio restricţie legată de mărimea, vârsta sau specia de rechin pescuită.

Cererea de aripioare de rechin este în continuă creştere, în toată lumea. Acest lucru a atras după sine supraexploatarea populaţiei de rechini. Având în vedere durata lungă de viaţă, maturizarea sexuală târzie şi ritmul scăzut de reproducere, populaţia de rechini se reface foarte greu. Există pericolul dispariţiei speciei.

Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a stabilit o listă cu speciile de rechin aflate în pericol. Cele mai ameninţate specii sunt rechinul-cap-de-ciocan, rechinul-fierăstrău şi diavolul-de-mare.

IUCN subliniază necesitatea unui plan de conservare coordonat la nivel internaţional. Acesta este motivul pentru care comisarul european pentru pescuit şi afaceri maritime DeutschEnglishfrançaisMalti Joe Borg a decis să se elaboreze un plan de acţiune españoldanskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska pentru protecţia şi gestionarea populaţiei de rechini, care a fost aprobat de guvernele statelor membre în aprilie.

Acest plan are drept obiectiv protecţia tuturor peştilor cartilaginoşi, nu numai a rechinilor, ci şi a calcanului şi a pisicii-de-mare, în total a peste 1000 de specii. În UE, „shark finning” este deja interzis de câţiva ani. Însă acest plan de acţiune va introduce măsuri de supraveghere mai stricte pentru a reduce presiunea la care este supus ecosistemul marin ca urmare a practicării unui pescuit din ce în ce mai intensiv.

La sfârşitul acestui an, grupul de experţi în studiul rechinilor din cadrul IUCN va publica un nou raport cu informaţii actualizate despre 400 de specii de peşti cartilaginoşi.

Planul de acţiune al UE privind rechinii - întrebări şi răspunsuri Englishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile