Kruimelpad

Meer bescherming voor haaien - 06/08/2009

"Surfer door haai aangevallen" is een typische krantenkop die we in de zomermaanden weer eens tegenkomen. En toch zijn het juist de haaien die onze bescherming nodig hebben, want een derde van alle haaiensoorten die in open zee leven, wordt met uitsterven bedreigd.

Bij ons hebben haaien meestal geen goede naam. Ze zijn weinig geliefd en men vindt ze op z'n best "exotisch". Maar vaak gaan juist wij niet erg zachtzinnig met ze om. Zo werden onlangs in Mexico 30 ingevroren haaien gevonden, wiens magen volgestopt waren met cocaïne. In het Verre Oosten is haaienvinnensoep als een delicatesse, maar de productie ervan kost vele haaien het leven. Bij het zogenaamde "vinnen" van haaien worden de vinnen van de nog levende dieren afgesneden, waarna ze terug in zee gegooid worden en op een verschrikkelijke manier aan hun einde komen. De vissers kennen daarbij geen beperkingen wat betreft grootte, leeftijd of soort van de haai.

Over de hele wereld proberen vissersvloten aan de steeds maar groeiende vraag te voldoen. Dit leidt tot overbevissing van de haaienbestanden, die zich zo maar moeilijk kunnen handhaven omdat haaien pas laat geslachtsrijp zijn en weinig nakomelingen werpen.

Het gevaar dat deze dieren uitsterven wordt dan ook groter.

De Wereldnatuurbeschermingsunie (IUCN) heeft lijst met bedreigde soorten opgesteld, waarbij de grote hamerhaai, de geschulpte hamerhaai en de reuzenmanta als ernstig bedreigd gelden.

Volgens de IUCN is er dringend een gecoördineerd, internationaal beschermingsplan nodig. Mede daarom heeft EU-commissaris voor maritieme zaken en visserij DeutschEnglishfrançaisMalti Joe Borg een actieplan voor het behoud en beheer van de haaienbestanden voorgesteld, waarmee de EU-landen afgelopen april akkoord zijn gegaan.

Het plan dient ter bescherming van alle kraakbeenvissen, dus niet alleen haaien, maar ook roggen en zeekatten. In totaal gaat het om meer dan 1000 soorten. In de EU is het "vinnen" van haaien al een paar jaar verboden. Het actieplan zou voor strenger toezicht moeten zorgen. Dat zou het gehele zee-ecosysteem te goede komen, dat onder de steeds intensievere bevissing te leiden heeft.

Eind dit jaar zal de haaienexpertgroep van de IUCN een bijgewerkt rapport over de actuele situatie van zo'n 400 soorten kraakbeenvissen publiceren.

Vragen en antwoorden over het EU-actieplan voor haaien Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links