Διαδρομή πλοήγησης

Μεγαλύτερη προστασία για τους καρχαρίες - 06/08/2009

Η επίθεση καρχαριών σε λάτρεις της ιστιοσανίδας αποτελεί κάθε καλοκαίρι συνήθη τίτλο των εφημερίδων σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Στην πραγματικότητα, όμως, οι καρχαρίες είναι αυτοί που χρειάζονται προστασία, καθώς το ένα τρίτο των καρχαριών όλων των ειδών που ζουν στην ανοικτή θάλασσα απειλείται με εξαφάνιση.

Στην Ευρώπη, ο Τύπος δεν είναι ιδιαίτερα φιλικός προς τους καρχαρίες οι οποίοι, αν και δεν κατορθώνουν να γίνουν αγαπητοί, χαρακτηρίζονται ενίοτε ως "εξωτικοί" χωρίς, όμως, να πάψουν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, συχνά με περίεργους τρόπους. Τον προηγούμενο μήνα, ανακαλύφθηκαν 30 κατεψυγμένοι καρχαρίες με τα στομάχια τους γεμάτα κοκαΐνη. Στην Άπω Ανατολή η σούπα καρχαρία εξακολουθεί να αποτελεί εξαιρετικό έδεσμα, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες του είδους αυτού να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους για το σκοπό αυτό. Οι ψαράδες κόβουν τα πτερύγια της ράχης ζωντανών καρχαριών και τους ξαναρίχνουν στη θάλασσα όπου πεθαίνουν με φρικτούς πόνους. Κανένας περιορισμός, ανάλογα π.χ. με το μέγεθος, την ηλικία ή το είδος, δεν ισχύει για την πρακτική αυτή.

Οι αλιευτικοί στόλοι σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για πτερύγια καρχαρία με αποτέλεσμα την υπεραλίευση καρχαριών τα αποθέματα των οποίων αδυνατούν να αποκατασταθούν, δεδομένου ότι οι καρχαρίες ζουν πολλά χρόνια, φθάνουν σε αναπαραγωγική ωριμότητα σε μεγάλη ηλικία και έχουν χαμηλό ποσοστό γονιμότητας.

Η εξαφάνισή τους γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) κατάρτισε κατάλογο των απειλούμενων ειδών καρχαρία σε όλον τον κόσμο. Στις πρώτες θέσεις του βρίσκονται ο σφυροκέφαλος καρχαρίας, η ζύγαινα ή πατερίτσα και το διαβολόψαρο ή σαλάχι μάντα.

Σύμφωνα με την IUCN απαιτείται επειγόντως ένα διεθνές συντονισμένο σχέδιο προστασίας του είδους. Για το λόγο αυτό ο Επίτροπος Αλιείας της ΕΕ DeutschEnglishfrançaisMalti Τζο Μποργκ ανακοίνωσε ένα σχέδιο δράσης για τη διατήρηση και τη διαχείριση των αποθεμάτων καρχαρία, το οποίο ενέκριναν τα κράτη μέλη τον Απρίλιο.

Το σχέδιο προορίζεται να προστατεύσει όλους τους χονδριχθύες (συνολικά 1000 είδη), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι καρχαρίες, τα σελάχια και οι ολοκέφαλοι. Στην ΕΕ, η αφαίρεση των πτερυγίων από τους καρχαρίες απαγορεύεται εδώ και αρκετά χρόνια. Το νέο σχέδιο πρόκειται να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης που αναμένεται να ωφελήσουν ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα το οποίο κινδυνεύει από την εντατική αλιεία.

Στο τέλος του έτους, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της IUCN για τους καρχαρίες θα δημοσιεύσει μια ενημερωμένη έκθεση για την κατάσταση 400 ειδών χονδριχθύων.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις - Σχέδιο της ΕΕ για τους καρχαρίες Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι