Sti

Bedre beskyttelse af hajer - 06/08/2009

"Surfer angrebet af haj" – den slags overskrifter dukker jævnligt op i medierne her i feriesæsonen. Men i virkeligheden er det hajerne, der bør beskyttes mod os. En tredjedel af alle hajarter på åbent hav er nemlig udryddelsestruede.

Hajerne har ikke noget særlig godt rygte. De er ikke ligefrem populære og betragtes i bedste fald som "eksotiske". Hajernes rygte er dog meget værre end hajerne selv, og de må ofte stå model til lidt af hvert. I Mexico har man f.eks. fundet poser med kokain i maverne på 30 frosne hajer. Og i Fjernøsten må masser af hajer lade livet, fordi hajfinnesuppe regnes for en stor delikatesse. Ved "finning" får hajerne skåret rygfinnerne af og bliver så smidt tilbage i havet – til en grusom død. Fiskerne er ligeglade med, hvor store og gamle hajerne er, og hvilken art der er tale om.

Fiskerne forsøger at holde trit med den stigende efterspørgsel på verdensmarkedet. Resultatet er overfiskede bestande, der har svært ved at gendanne sig, fordi hajer lever længe, bliver kønsmodne sent og har en lang drægtighedsperiode og lav frugtbarhed.

Hajerne er i stadig større fare for at uddø.

Den Internationale Naturværnsunion (IUCN) har opstillet en international liste over truede arter, hvor den store hammerhaj, den indopacifiske hammerhaj og djævlerokken nævnes som særligt truede arter.

Ifølge IUCN er der behov for en koordineret international beskyttelsesplan og det hurtigst muligt. Derfor har EU's fiskerikommissær DeutschEnglishfrançaisMalti, Joe Borg, fremlagt en handlingsplan for bevarelse og forvaltning af hajer, som i april blev godkendt af alle EU-lande.

Planen går ud på at beskytte alle bruskfisk, i alt over 1 000 arter – dvs. ikke kun hajer, men også rokker og havmus. Finning af hajer har været forbudt i EU i flere år. Med handlingsplanen skal der nu indføres endnu strengere kontrol. Og kontrollen skal dække hele havets økosystem, som lider under det stadig mere intensive fiskeri.

Sidst på året offentliggør IUCN's ekspertgruppe for hajer en opdateret rapport om, hvordan situationen ser ud for de 400 forskellige bruskfiskarter.

Spørgsmål og svar om EU's handlingsplan for hajer Englishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links