Навигационна пътека

По-добро опазване на акулите - 06/08/2009

Акули нападат сърфисти - особено през лятото подобни заглавия редовно се появяват във вестниците. Въпреки това акулите са тези, които се нуждаят от нашата защита, защото една трета от видовете акули, живеещи в открито море, са застрашени от изчезване.

Акулите не се ползват с особено добра слава сред хората. Те не са обичани и в най-добрия случай са разглеждани като „екзотични“. Същевременно хората често им причиняват зло. Така например в Мексико бяха открити 30 замразени акули със стомаси, натъпкани с кокаин. А в Далечния изток супата от перки на акула се счита за голям деликатес, поради което много от тези риби се прощават със живота си. При така нареченото „премахване на перките“ гръбните перки на акулите се отрязват и все още живите риби се изхвърлят обратно в морето, където умират по мъчителен начин. Не съществуват никакви ограничения по отношение на големината, възрастта или вида на акулите.

Риболовните флоти по цял свят се опитват да задоволяват постоянно нарастващото търсене. Това води до свръхулов на акули, от който те трудно се възстановяват поради дългия си живот, късното полово съзряване и ниския потенциал за размножаване.

Опасността от изчезване на тези животни се увеличава.

Международният съюз за защита на природата (IUCN) състави световен списък на застрашените видове, в който видовете Sphyrna mokarran (гигантска акула чук), Sphyrna lewini (раковинна риба чук) и Mobula mobular (вид скат) са споменати като особено застрашени.

Според IUCN е необходимо спешно да се приеме координиран международен план за опазване на акулите. Поради това европейският комисар по морско дело и рибарство DeutschEnglishfrançaisMalti Джо Борг предложи план за действие españoldanskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska за опазване и управление на популациите от акули, който бе приет от страните членки на ЕС през април.

Планът се отнася до опазването на всички хрущялни риби - не само акулите, но и скатовете и морските котки. Този клас риби включва общо над 1000 вида. В ЕС практиката на „премахване на перките“ е забранена от няколко години насам. С плана за действие ще се въведат по-строги мерки за надзор. Те би трябвало да са от полза за цялата морска екосистема, която страда от все по-интензивния риболов.

В края на тази година експертната група на IUCN в областта на акулите ще публикува актуализиран доклад за положението на 400 вида хрущялни риби.

Въпроси и отговори за европейския план за действие за акулите Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки