Navigációs útvonal

Segítség a nehézségekkel küzdő tejiparnak - 22/07/2009

Tehenet fejő gazda © EB

Az EU új intézkedésekkel támogatja a gazdákat, hogy a gazdasági visszaesés idején meg tudjanak birkózni az alacsony tejárak problémájával

Pár nappal azután, hogy az európai tejtermelők tüntetéseken tiltakoztak a csökkenő tejárak ellen, az EU támogatásáról biztosította a tejipar szereplőit és kijelentette, hogy minden tőle telhetőt megtesz a tejtermelők megsegítése és a piac stabilizálása érdekében.

A gazdák július 14-én Strasbourgban, júniusban pedig Brüsszelben vonultak az utcákra, hogy így hívják fel a figyelmet a zuhanó tejárakra. Jelenleg egy liter tejet körülbelül 0,24 euróért tudnak értékesíteni – 2007-ben ez az összeg 0,30 és 0,40 euró között mozgott. Számos tejtermelő még 0,21 eurót sem kap literenként.

Mindez két okra vezethető vissza: a kereslet a világméretű gazdasági visszaesés miatt csökkent, miközben bizonyos országok (pl. Új-Zéland, Ausztrália és Brazília) egyre több tejet termelnek.

Az EU korán felismerte, hogy a kínálat jócskán meghaladja a keresletet, ezért válságkezelő intézkedéseket foganatosított. A felesleges vaj magántárolása a megszokottnál két hónappal korábban, januárban kezdődött. Június végéig 105 800 tonna vaj került a raktárokba. Újra bevezették a tejtermékekre vonatkozó export-visszatérítést, amely révén az EU versenyképes árakon értékesítheti termékeit világszerte.

Egy nemrégiben megjelent jelentés English szerint a tejpiacot támogató kezdeményezések közé tartozik emellett a felesleges vaj felvásárlása és az Európai Iskolatej Program fellendítése is – ez utóbbi célja, hogy egyre több iskola kínáljon tejet és különböző tejtermékeket diákjainak.

Az uniós mezőgazdasági politika több mint 40 éves. A szakpolitika keretében felállított kvóták számos élelmiszer (pl. tej, gabona) túltermelését akadályozták meg. Az európai vezetők által támogatott jelenlegi reformok DeutschEnglishfrançais azonban a kvóták felszámolását szorgalmazzák: a tejkvóták 2015-re szűnnének meg teljesen. Az EU a gazdák tiltakozása ellenére is fokozatosan növeli a kvótákat.

„A piac stabilizálása érdekében továbbra is alkalmazni fogjuk a rendelkezésünkre álló valamennyi intézkedést. Ugyanakkor, amint ezt az Európai Tanács is egyértelműen kijelentette, az Unió a kvóták fokozatos megszüntetésére törekszik, és ezt a politikáját nem fogja megmásítani – jelentette ki az EU mezőgazdasági biztosa, Mariann Fischer Boel. „A tejkvóta-rendszer felszámolásának megkérdőjelezése csupán bizonytalanságot eredményezne, de nem járulna hozzá a helyzet javulásához.”

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek