Navigointipolku

Apua maitomarkkinoille - 22/07/2009

Viljelijä valmistelee lehmää lypsyä varten © EC

EU esittää uusia toimenpiteitä, joilla autetaan maidontuottajia selviämään maitomarkkinoiden kriisistä. Tilannetta ovat pahentaneet talouden taantuma ja markkinahintojen lasku.

EU:n maidontuottajat ovat tänä kesänä protestoineet maidonhinnan alenemista vastaan. EU-komissio esittää nyt mittavia toimia maidontuottajien tukemiseksi ja maitomarkkinoiden vakauttamiseksi.

Maidontuottajat osoittivat mieltään Strasbourgissa 14. heinäkuuta ja Brysselissä kesäkuussa. Tavoitteena oli kiinnittää huomiota alenevien hintojen vaikutuksiin. Maidon markkinahinnat ovat alentuneet vuonna 2007 maitolitrasta maksetusta 30–40 sentistä nyt noin 24 senttiin litralta. Monet tuottajat saavat alle 21 senttiä litralta.

Hintojen alentumiselle on kaksi syytä: maidon kysyntä on vähentynyt maailmanlaajuisen taloustaantuman vuoksi ja samaan aikaan muun muassa Uuden-Seelannin, Australian ja Brasilian maidontuotanto on lisääntynyt.

EU aloitti jo varhain tukitoimenpiteet, kun maidon tarjonta alkoi selvästi ylittää kysynnän. Voin yksityinen varastointi aloitettiin kaksi kuukautta tavallista aikaisemmin tammikuussa 2009. Kesäkuun loppuun mennessä varastoihin oli viety jo 105 800 tonnia voita. Myös maitotuotteiden vientituet, joiden avulla EU voi myydä maitotuotteita kilpailukykyisesti maailmanmarkkinoilla, otettiin takaisin käyttöön tammikuussa.

Muita maitoalan markkinatilannetta koskevassa kertomuksessa English ehdotettuja hankkeita ovat muun muassa voin interventio-ostot ja EU:n koulumaitojärjestelmän tehostaminen, jotta yhä useammat koulut alkaisivat tarjota maitoa ja muita maitotuotteita oppilaille.

EU:n yhteinen maatalouspolitiikka otettiin käyttöön yli 40 vuotta sitten. Sen kiintiöt ovat auttaneet ehkäisemään joidenkin tuotteiden, kuten maidon ja viljan, ylituotantoa. Maatalouspolitiikan nykyiset uudistukset DeutschEnglishfrançais, joilla on EU-maiden johtajien tuki takanaan, merkitsevät kiintiöiden asteittaista poistamista. Maitokiintiöiden pitäisi kuulua menneisyyteen vuonna 2015. Vaikka viljelijät ovat vaatineet kiintiöjärjestelmän säilyttämistä, EU ei aio muuttaa kantaansa.

”Aiomme edelleen käyttää kaikkia käytössämme olevia keinoja markkinoiden vakauttamiseksi. Otamme kuitenkin huomioon Eurooppa-neuvoston selkeän kannanoton emmekä aio muuttaa suunnitelmiamme, joiden mukaan kiintiöt poistetaan asteittain. Suunnitelmasta perääntyminen vain loisi epävarmuutta eikä edistäisi asiaa millään tavoin”, toteaa EU:n maatalouskomissaari Mariann Fischer Boel.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä