Διαδρομή πλοήγησης

Χείρα βοηθείας στους γαλακτοπαραγωγούς - 22/07/2009

Αγρότης αρμέγει αγελάδα © EC

Νέα μέτρα βοήθειας στους γαλακτοπαραγωγούς για να αντεπεξέλθουν στην ύφεση, καθώς κατρακυλούν οι τιμές του γάλακτος.

Λίγες μόνο μέρες μετά τις διαδηλώσεις των Ευρωπαίων γαλακτοπαραγωγών για τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών γάλακτος, η ΕΕ προσπάθησε να καθησυχάσει τον κλάδο ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τους παραγωγούς και να σταθεροποιήσει την αγορά.

Οι γαλακτοπαραγωγοί βγήκαν στους δρόμους στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο και στο Στρασβούργο στις 14 Ιουλίου για να διαμαρτυρηθούν για την κατάρρευση των τιμών που έχει οδυνηρές συνέπειες στο εισόδημά τους. Σήμερα το ποσό που λαμβάνουν ανά λίτρο γάλακτος έχει μειωθεί από 0,30 έως 0,40 ευρώ το 2007 σε 0,24 ευρώ περίπου, ενώ πολλοί είναι αυτοί που λαμβάνουν κάτω από 0,21 ευρώ το λίτρο.

Δύο είναι οι παράγοντες που ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση: η μείωση της ζήτησης εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης και η αύξηση της παραγωγής από χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Βραζιλία.

Η ΕΕ, αφού διαπίστωσε έγκαιρα ότι η προσφορά υπερέβαινε κατά πολύ τη ζήτηση, έλαβε μέτρα στήριξης. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση του πλεονασματικού βουτύρου ξεκίνησε τον Ιανουάριο, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο. Στο τέλος Ιουνίου, 105.800 τόνοι είχαν ήδη αποθεματοποιηθεί. Επίσης, άρχισαν και πάλι να ισχύουν για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα οι επιστροφές κατά την εξαγωγή που επιτρέπουν στην ΕΕ να πωλεί προϊόντα σε ανταγωνιστικές παγκοσμίως τιμές.

Άλλες πρωτοβουλίες που περιγράφονται στην έκθεση English για την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, περιλαμβάνουν την αγορά του πλεονάσματος βουτύρου και την προώθηση του προγράμματος διανομής γάλακτος στα σχολεία έτσι ώστε περισσότερα σχολεία να αρχίσουν να παρέχουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στους μαθητές.

Από την καθιέρωση της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ πριν από 40 χρόνια, οι ποσοστώσεις βοήθησαν στην αποτροπή της πλεονασματικής παραγωγής ορισμένων προϊόντων, όπως το γάλα και τα σιτηρά. Σύμφωνα όμως με τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις DeutschEnglishfrançais, που υποστηρίζουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι ποσοστώσεις αυτές καταργούνται σταδιακά. Για το γάλα, το 2015 θα είναι το πρώτο έτος χωρίς ποσοστώσεις και, παρά τις εκκλήσεις των παραγωγών για το αντίθετο, η σταδιακή κατάργηση των ποσοστώσεων θα συνεχιστεί.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέτρα που διαθέτουμε για να σταθεροποιήσουμε την αγορά. Αλλά, όπως δήλωσε ρητά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας για σταδιακή κατάργηση των ποσοστώσεων. Η αμφισβήτηση της εν λόγω πολιτικής θα δημιουργούσε μόνο αβεβαιότητα και δεν θα συνέβαλε με κανένα τρόπο στην αντιμετώπιση της κατάστασης», δήλωσε η Επίτροπος Γεωργίας Μαριάν Φίσερ Μπόελ.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι