Навигационна пътека

Подкрепа за изпитващата затруднения млечна промишленост - 22/07/2009

Фермер дои крава © EC

Нови мерки ще помагат на млекопроизводителите да се справят с последиците от рецесията и резкия спад на цените на млякото.

Броени дни след като европейските млекопроизводители демонстрираха във връзка със спадащите цени на млякото, ЕС побърза да увери сектора, че прави всичко възможно, за да подкрепи производителите и да стабилизира пазара.

Фермерите излязоха по улиците на Страсбург на 14 юли, а преди това в Брюксел през юни, протестирайки срещу последствията от резкия спад на цените. В момента те получават около 0,24 евро за литър мляко, след като през 2007 г. цената бе 0,30 - 0,40 евро. Много производители получават по-малко от 0,21 евро за литър.

Това се дължи на два фактора - спад в търсенето вследствие на световната икономическа криза и увеличение на производството в страни като Нова Зеландия, Австралия и Бразилия.

Забелязвайки още преди това, че предлагането значително надвишава търсенето, ЕС предприе мерки за подкрепа. Частното складиране на излишъците от масло започна два месеца по-рано от обикновено - през януари. В края на юни 105 800 тона вече бяха на склад. Също така възстановяванията при износ, позволяващи на ЕС да продава продукти на конкурентни цени на световния пазар, бяха въведени отново за всички млечни продукти.

Други инициативи, посочени в доклад English за пазара на мляко, включват изкупуване на излишъци от масло и увеличаване на усилията по програма „Училищно мляко“, така че повече училища да започнат да предлагат мляко и други млечни продукти на учениците.

След въвеждането на селскостопанската политика на ЕС преди 40 години, квотите допринасяха за предотвратяване на свръхпродукцията на някои храни, например мляко и жито. В рамките на настоящите реформи DeutschEnglishfrançais, подкрепени от европейските лидери, тези квоти обаче постепенно се премахват - за млякото първата година без квоти ще бъде 2015 г. Въпреки призивите на млекопроизводителите за запазване на квотите, тяхното премахване ще продължи.

„Ще продължим да използваме всички средства, с които разполагаме, за да стабилизираме пазара. Но, както бе ясно заявено от Европейския съвет, няма да променим политиката на постепенно премахване на квотите.“, заяви комисарят по селското стопанство Мариан Фишер Боел. „Поставянето на това под съмнение само създава несигурност и не би могло по никакъв начин да подобри положението.“

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки