Navigacijska pot

Nadzor nad hrano za ljudi in živali - 17/07/2009

Paradižniki in bučke na tržnici © ES

Sistem opozarjanja EU o nevarnosti v zvezi s hrano zagotavlja, da nevarna živila in krma ne pridejo v prehransko verigo.

Nekateri pravijo, da je hujše od črva v jabolku samo jabolko, ki ima le pol črva. Prisotnost črva v jabolku je naraven pojav in lahko celo dokazuje, da bilo jabolko biološko pridelano, toda nekatere vrste okužb hrane so lahko nevarne. Primeri tega si bili nedavno dioksin v hrani in melamin v otroški hrani s Kitajske.

Za zaščito potrošnikov in živali je EU pred 30 leti vzpostavila sistem hitrega opozarjanja na nevarnosti hrane in krme English, v katerem si države članice lahko hitro izmenjujejo informacije o morebitnih nevarnih izdelkih in ustrezno ukrepajo.

Če države članice težave zaznajo dovolj zgodaj in o tem obvestijo tudi druge države članice, so lahko okuženi izdelki takoj umaknjeni iz prodaje v celotni Evropski uniji ali pa jim, kar je še bolje, preprečimo dostop na trg. Nacionalni organi prejmejo tudi obvestila o vseh uvoženih izdelkih, ki jim je bil zaradi varnosti prepovedan vstop v EU.

Skupno število opozoril v letu 2008 je bilo približno enako kot leta 2007 (okoli 7 000), vendar je bilo lani izdanih le 528 pozivov za umik izdelkov iz prodaje, kar je pol manj kot leto poprej in dokaz, da nevarne izdelke v EU prepoznamo hitreje, še preden pridejo na police. Približno 62 % opozoril je zadevalo izdelke, ki so izvirali iz EU. Najpogostejši razlogi za umik izdelkov so bile okužbe z zdravju škodljivimi mikroorganizmi (npr. nekatere bakterije) in prisotnost mikotoksinov (posledica okužbe z glivami).

Ob 30. obletnici delovanja sistema je bila 16. julija v Bruslju organizirana konferenca English. Udeleženci konference so govorili o izboljšavah sistema in možnostih širitve delovanja sistema v druge države. EU je že zagotovila sredstva za pripravo podobnega sistema opozarjanja v jugovzhodni Aziji, v drugih državah pa je organizirala usposabljanja za pomoč pri vzpostavitvi nacionalnih sistemov opozarjanja. Končni cilj vseh prizadevanj je združitev vseh nacionalnih in regionalnih sistemov v svetovno mrežo za obveščanje.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave