Cale de navigare

Roşii şi dovlecei la vânzare © CE

Datorită sistemului UE de alertă rapidă pentru siguranţă alimentară, produsele periculoase sunt retrase la timp de pe piaţă.

Există o anecdotă care spune: „Ce poate fi mai rău decât să găseşti un vierme când mănânci un măr? - Să găseşti jumătate de vierme.” Ei bine, dacă prezenţa unui vierme este naturală şi poate chiar arăta că mărul este organic, alte tipuri de contaminare a alimentelor pot fi periculoase. Gândiţi-vă de exemplu la dioxine sau la alimentele pentru copii contaminate cu melamină în China.

Pentru a se asigura că astfel de produse nu ajung pe rafturile magazinelor, UE a creat, în urmă cu 30 de ani, un sistem de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF) English. Acesta permite ţărilor din UE să facă schimb rapid de informaţii privind produsele potenţial periculoase şi să reacţioneze imediat.

Astfel, dacă sunt identificate la timp, iar informaţia circulă cu rapiditate, produsele pot fi scoase imediat de pe piaţă în toate statele membre - sau chiar eliminate înainte să ajungă pe piaţă. De asemenea, sistemul transmite autorităţilor naţionale notificări privind refuzul permisiunii de import în UE pentru anumite produse, pe motive de siguranţă alimentară.

Deşi numărul total de alerte s-a menţinut, în 2008, aproape de cel înregistrat în 2007 (aproximativ 7000), numărul de cazuri în care a fost nevoie ca produsele să fie retrase de pe piaţă a scăzut la jumătate faţă de acelaşi an, ajungând la 528. Acest fapt indică o identificare mai rapidă a produselor periculoase, înainte ca acestea să intre pe piaţă. Circa 62% din alerte au vizat produse provenind din UE. Principala cauză de îngrijorare a fost prezenţa microorganismelor şi a micotoxinelor patogene.

Cea de-a 30-a aniversare a sistemului de alertă a fost marcată prin organizarea unei conferinţe la Bruxelles English, în data de 16 iulie. Participanţii au discutat despre posibilităţile de îmbunătăţire a funcţionării sistemului şi despre eventualele modalităţi de extindere în alte ţări. UE a aprobat deja finanţarea necesară înfiinţării unui sistem de alertă în Asia de Sud-Est şi a organizat seminarii de formare în ţări terţe, pentru a le sprijini în crearea de sisteme de alertă naţionale. Scopul final este de a reuni toate sistemele naţionale şi regionale într-o reţea globală.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile