Kruimelpad

Geen rotzooi op ons bord - 17/07/2009

Tomaten en courgettes te koop © EC

Het EU-waarschuwingssysteem voor de voedselveiligheid zorgt ervoor dat gevaarlijk voedsel wordt onderschept voor het op ons bord belandt.

Er wordt wel eens gezegd dat het enige wat erger is dan een worm in je appel, een halve worm in je appel is. Nu zijn wormen in fruit eigenlijk natuurlijk en kunnen ze er zelfs op wijzen dat het biologisch gekweekt is. Voedsel kan echter ook op gevaarlijkere manieren worden aangetast. Denk maar aan dioxines of aan melamine in babyvoeding uit China.

Om gevaarlijke voedingsproducten en diervoeders uit de handel te houden zorgt de EU al dertig jaar voor een systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF) English, waarmee EU-landen snel informatie kunnen uitwisselen zodat er meteen maatregelen worden genomen.

Als producten vroeg genoeg worden opgemerkt en gemeld, kunnen ze snel in de hele EU van de markt worden gehaald, of, nog beter, komen ze nooit op de markt. De nationale instanties worden ook ingelicht over producten die om veiligheidsredenen niet in de EU mogen worden ingevoerd.

In 2008 waren er ongeveer 7000 waarschuwingen (evenveel als in 2007) maar moesten er slechts 528 producten echt van de markt worden gehaald (de helft van het aantal uit 2007). Het lijkt erop dat gevaarlijke producten tegenwoordig dus eerder worden opgemerkt, nog voor ze in de handel komen. Van alle waarschuwingen ging zo'n 62% over producten uit de EU. De meest voorkomende redenen voor waarschuwingen waren ziekmakende micro-organismen en mycotoxines.

Op 16 juli is op een conferentie te Brussel English de dertigste verjaardag van het waarschuwingssysteem gevierd. De deelnemers hadden het er over mogelijke verbeteringen en hoe het systeem tot andere landen kan worden uitgebreid. De EU heeft al financiële steun geleverd voor de oprichting van een waarschuwingssysteem in Zuidoost-Azië en hielp ook landen elders ter wereld via opleidingsseminars bij het opzetten van nationale waarschuwingssystemen. Het is de bedoeling om op lange termijn alle nationale en regionale waarschuwingssystemen in een wereldwijd netwerk samen te voegen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links