Navigációs útvonal

Harmincéves az uniós élelmiszer-biztonsági riasztási rendszer - 17/07/2009

Paradicsom és cukkini a zöldségpiacon © EC

Az uniós élelmiszer-biztonsági riasztási rendszer kiszűri a veszélyes élelmiszertermékeket, még mielőtt azok az asztalunkra kerülnének.

Azt mondják, a kukacos almánál csak az a rosszabb, ha az ember fél kukacot talál az almában. Ám míg a kukac jelenléte az almában természetes, sőt akár arra is utalhat, hogy a gyümölcsöt biokertészetben nevelték, az étkeinkben esetenként előforduló más típusú szennyeződések már veszélyeztethetik egészségünket – gondoljunk csak a dioxinra vagy a melaminnal szennyezett kínai bébiételre.

Az Európai Unióban idén ünnepli 30. születésnapját az a riasztórendszer English, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok információt cseréljenek a potenciálisan veszélyes élelmiszerekről és takarmányokról, és késedelem nélkül intézkedjenek a fogyasztók védelme érdekében.

Ha a hatóságok idejében észlelik a problémát, és erről a többi országot is értesítik, akkor az illető terméket gyorsan ki lehet vonni a piacról az EU egész területén, szerencsésebb esetben pedig a veszélyes árucikk ki sem jut a piacra. A nemzeti szervek arról is értesítést kapnak, ha egy termék uniós behozatalát valamely hatóság biztonsági okokból elutasítja.

Bár a riasztások száma 2008‑ban az előző évi 7000‑hez képest alig változott, a tényleges termékvisszahívások száma a felére, 528‑ra csökkent. Ez azt jelzi, hogy a veszélyes termékeket még piacra kerülésük előtt sikerül kiszűrni. A riasztások 62%‑a olyan termékekhez kapcsolódott, amelyek uniós országból származtak. A vészjelzés leggyakoribb oka kóros mikroorganizmusok és mikotoxinok – méreganyagokat termelő gombák – jelenléte az élelmiszerekben.

A riasztási rendszer 30. születésnapját konferenciával English ünnepelték Brüsszelben július 16‑án. A résztvevők a rendszer fejlesztésének lehetőségeit tekintették át, és megvizsgálták, hogyan lehetne más országokat is bevonni a riasztóláncba. Az EU már nyújtott támogatást egy Délkelet-Ázsiában létrehozandó hasonló rendszer kiépítésére, más országokban pedig a nemzeti riasztórendszerek felállítását elősegítő képzéseket szervezett. A végső cél az, hogy a nemzeti és regionális riasztási rendszerek összekapcsolása révén világméretű hálózat jöhessen létre.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek