Sti

Fødevarepoliti - 17/07/2009

Tomater og squash til salg © EC

EU's varslingssystem sikrer, at farlige fødevarer ikke ender på spisebordet.

Der er dem, der siger: "Hvad er værre end at finde en orm i dit æble? At finde en halv orm." Men orm i frugter er en naturlig ting og kan være et bevis på, at æblet er økologisk. Andre former for fødevareforurening kan være direkte farlige – for eksempel dioxiner eller melamin i babymad fra Kina.

For at holde farlige fødevarer og farligt foder væk fra hylderne har EU et hurtigt varslingssystem for fødevarer og foder (RASFF) English. EU-landene bruger systemet, som har eksisteret i 30 år, til hurtigt at udveksle information om potentielt farlige produkter og gribe ind med det samme.

Når problemerne bliver konstateret tidligt, og informationen sendes videre, kan produkterne hurtigt blive fjernet fra markedet i hele EU eller – endnu bedre – blive standset, før de når ud i butikkerne. De nationale myndigheder underrettes også om importvarer, der nægtes adgang til EU af hensyn til sikkerheden.

I 2007 og 2008 udsendte man ca. 7 000 advarsler, men i 2008 måtte kun 528 produkter fjernes fra markedet – en halvering i forhold til 2007. Farlige produkter lader altså til at blive fanget tidligere – før de kommer ud i handelen. Omkring 62 % af advarslerne vedrørte produkter fra EU-lande. De fleste advarsler handlede om patogene mikroorganismer og mykotoksiner.

Varslingssystemets 30-årsdag blev markeret med en konference i Bruxelles English den 16. juli. Deltagerne diskuterede, hvordan man kan forbedre ordningen og udvide den til flere lande. EU har allerede stillet penge til rådighed til at etablere et varslingssystem i Sydøstasien og arrangeret kurser i flere andre lande for at hjælpe dem med at indføre nationale ordninger. Målet er at slå alle nationale og regionale varslingssystemer sammen til et verdensomspændende netværk.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links