Навигационна пътека

Домати и тиквички в магазин © EC

Системата за предупреждение на ЕС спира опасните хранителни продукти преди да достигнат до трапезата ви.

Казват, че единственото по-лошо нещо от това да намериш червей в ябълка е да намериш половин червей в нея. Но докато наличието на червей в плода е нещо естествено и дори може да означава, че ябълката е екологично чиста, то други видове замърсяване на храните могат да са опасни. Припомнете си случаите на замърсено с диоксини месо или наличие на меламин в бебешки храни от Китай.

За да предотвратява разпространението на подобни продукти, ЕС разполага със система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF) English. Тя съществува вече 30 години и позволява на страните от Съюза бързо да обменят информация за потенциално опасни продукти и да реагират незабавно.

Ако проблемите се открият на ранен етап и информацията за това се разпространи, продуктите бързо могат да бъдат изтеглени от пазара в целия ЕС или, още по-добре, да бъдат спрени преди да бъдат пуснати в продажба. Националните власти се уведомяват и за всички продукти, за които е отказано разрешение за внос в ЕС от съображения за безопасност.

Въпреки че общият брой на предупрежденията през 2008 г. е бил почти същият като през 2007 г., около 7000, само за 528 продукта е било наредено да бъдат изтеглени от пазара. Това е два пъти по-малко спрямо 2007 г. и вероятно се дължи на факта, че опасните стоки се засичат по-рано, преди да бъдат пуснати в продажба. Около 62% от предупрежденията са били за продукти, произведени в ЕС. Патогенните микроорганизми и микотксините са били сред най-честите причини за безпокойство.

Трийсетгодишнината на системата за предупреждение бе отбелязана с конференция в Брюксел English на 16 юли. Участниците обсъдиха възможни подобрения и начини за включване на други страни в нея. ЕС вече предостави средства за изграждането на система за предупреждение в Югоизточна Азия и организира семинари в други страни, за да им помогне да създадат свои национални системи. Крайната цел е да се обединят всички национални и регионални системи за предупреждение в обща световна мрежа.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки