Sökväg

Ny märkning av livsmedel - 29/05/2009

Märkt skinka, salami och korv © EC

Vill du veta var mjölet i limpan du köpt kommer ifrån? Det kan snart bli möjligt med EU:s nya livsmedelsmärkning.

Många vill veta var den mat vi äter har producerats. EU överväger därför att utvidga märkningen av livsmedel English så att produktionslandet framgår klart och tydligt. Förslaget kommer efter ett EU-omfattande samråd om livsmedelskvalitet där både jordbrukare, producenter och konsumenter efterlyste mer information om produktionsplats på våra matvaror.

Sådana etiketter anger var produkten har odlats eller framställts, men inte var den har bearbetats. De är redan obligatoriska för vissa livsmedel som säljs i EU, t.ex. nöt- och kalvkött, fjäderfäkött, frukt, grönsaker, ägg, honung, vin och olivolja.

I ett meddelande om livsmedelskvalitet DeutschEnglishfrançais lovar kommissionen att ta hänsyn till förädlingsbranschen och återförsäljarna, som menar att det kan bli mycket svårt att spåra ingrediensernas ursprung i bearbetade matvaror.

EU har bland de strängaste kvalitetskraven i världen. Men många konsumenter ifrågasätter kvaliteten på produkter från länder utanför EU, särskilt efter de senaste årens skandaler med importerade livsmedel.

EU-jordbrukarna är positiva till märkningen, eftersom den ger deras produkter ett mervärde – både i och utanför EU. Många vill dock ha en ännu mer detaljerad märkning som visar från vilken region produkten kommer.

Kommissionen vill också rensa upp bland alla de olika livsmedelsmärkningarna i EU. Många länder, producenter och återförsäljare har infört egna ordningar som skiljer sig från EU:s system.

Kommissionen vill t.ex. avskaffa EU:s märkning för att identifiera och skydda namn på traditionella produkter. Sedan systemet infördes 1992 har bara 20 produkter registrerats, b.la. traditionellt framställd italiensk mozzarellaost och vissa belgiska ölsorter.

Den geografiska ursprungsmärkningen kan också komma att ses över. Den finns t.ex. på fransk camembertost från Normandie, italiensk parmaskinka, grekisk kalamataolivolja, skotskt nötkött och tysk bratwurst från Nürnberg.

Samtidigt håller EU på att ta fram en logotyp för ekologiskt odlade livsmedel. Från och med 2010 måste alla ekologiska produkter som säljs i EU ha en sådan märkning.

Hjälp EU att utforma en logotyp för ekologiska livsmedel

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar