Navigacijska pot

Oznake za živila na rešetu - 29/05/2009

Oznake na šunki, salami in klobasah © EC

Niti ne v tako zelo daljni prihodnosti bodo morda evropski prebivalci ob nakupu kruha lahko prebrali, od kod je moka, iz katere je narejen.

Evropska komisija razmišlja, da bi v oznake na živilih English vključila tudi kraj pridelave. Evropsko javno posvetovanje o kakovosti hrane je namreč pokazalo, da kmetje, proizvajalci in potrošniki množično podpirajo navedbo kraja pridelave na oznakah.

Ta oznaka bi potrošnikom povedala, v kateri državi so pridelali posamezne sestavine proizvoda, in ne državo predelave. Oznaka s krajem pridelave je v EU za nekatera živila že obvezna, denimo za goveje meso, perutnino, sadje, zelenjavo, jajca, med, vino, olivno olje.

Komisija v svojem sporočilu DeutschEnglishfrançais navaja, da bo upoštevala pomisleke predelovalcev in trgovcev, ki se bojijo, da bodo težko ugotovili poreklo vseh posameznih sestavin v predelanih živilih.

Kmetijski predpisi v EU so med najstrožjimi na svetu. Toda potrošnike skrbi kakovost živil iz držav zunaj EU, še zlasti po preplahu, ki so ga v zadnjih letih dvignili nekateri sporni uvoženi izdelki.

Evropski kmetje so zadovoljni z oznakami, saj njihovi izdelki tako postajajo prepoznavni na trgih Evropske unije in v svetu. Nekateri se zavzemajo za še natančnejše oznake, na katerih bi bile navedene tudi posamezne pokrajine pridelave.

Komisija si prizadeva odpraviti zmedo, ki nastaja zaradi kopičenja drugih označb živil v EU. Mnoge države, proizvajalci in trgovci so namreč uvedli svoje sisteme označevanja, ki se razlikujejo od sistema EU.

Odpraviti želi oznako EU z imenom tradicionalnih proizvodov. Od leta 1992, ko je bila ta oznaka uvedena, so registrirali samo 20 proizvodov, med njimi tradicionalno finsko pecivo, italijanski sir mozzarella in nekatera belgijska piva.

Znova bo preučila tudi oznako EU z geografskim poreklom, ki denimo označuje francoski sir camembert iz Normandije, italijanski pršut iz Parme, grško olivno olje iz Kalamate, škotsko govedino in klobase iz nemškega Nurenberga.

Po drugi strani pa je v pripravi nov logotip EU za ekološko pridelana živila. Z letom 2010 ga bodo morala imeti vsa živila, ki jih v EU prodajajo kot ekološka.

Imate svoj predlog za logotip?

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave