Kruimelpad

Wat erin zit, staat erop? - 29/05/2009

Ham, salami en worst met keurmerken © EC

Waar komt het meel vandaan dat jouw bakker voor zijn brood gebruikt? Misschien kan iedere Europeaan dat binnenkort zelf nagaan.

De EU overweegt het gebruik van levensmiddelenetiketten English uit te breiden om duidelijk te maken waar een product geteeld is. Die stap komt na een raadpleging in heel Europa over voedselkwaliteit. Boeren, producenten en consumenten vonden het allemaal een goed idee de oorsprong van levensmiddelen vaker te vermelden.

Op het etiket staat dan het land waar de grondstoffen vandaan komen, niet waar het product is verwerkt. Die gegevens moeten al worden vermeld op sommige producten die in de EU worden verkocht, zoals onverwerkt rundvlees, gevogelte, fruit, groente, eieren, honing, wijn en olijfolie.

In een nota DeutschEnglishfrançais zegt de Commissie rekening te zullen houden met de verwerkers en handelaren. Die zijn bezorgd omdat het moeilijk is om de oorsprong van de grondstoffen in verwerkte producten na te gaan.

De landbouwvoorschriften van de EU behoren tot de strengste ter wereld. Veel consumenten zijn echter bezorgd over de kwaliteit van producten van buiten de EU, vooral na enkele problemen met importproducten in de voorbije jaren.

Europese boeren stellen de uitgebreidere etikettering wel op prijs, want die maakt hun producten aantrekkelijker, niet alleen op de Europese, maar ook op de wereldmarkt. Velen willen er zelfs nog meer details opzetten, zoals de regio waar het product is geteeld.

In de nota wordt ook gepleit voor een grote schoonmaak in de andere levensmiddelenetiketten in de EU. Veel landen, producenten en handelaren hebben regelingen bedacht die afwijken van de Europese.

De Commissie stelt voor het EU-keurmerk voor traditionele producten af te schaffen. Dat bestaat al sinds 1992, maar is slechts 20 keer toegekend. Bijvoorbeeld voor een traditionele Finse biscuit, bepaalde Italiaanse mozzarella en enkele Belgische bieren.

Ook het EU-keurmerk voor de geografische oorsprong van producten kan worden herzien. Dat label staat onder andere op camembert uit Normandië, prosciutto uit Parma in Italië, Kalamata-olijfolie uit Griekenland, Schots rundvlees, en braadworst uit Neurenberg.

Ondertussen wordt er gewerkt aan een EU-logo voor biologische levensmiddelen. Vanaf 2010 zal dat verplicht zijn voor alle producten die in de EU onder de noemer "biologisch" worden verkocht.

Help de EU bij het ontwerpen van een logo voor biologische levensmiddelen

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links