Navigációs útvonal

Ismét napirenden az élelmiszercímkék kérdése - 29/05/2009

Élelmiszercímkével ellátott sonka, szalámi és kolbász © EC

Nincs már messze a nap, amikor az európai fogyasztók azt is tudni fogják, honnan származott a liszt, amiből az általuk megvett kenyér készült.

Az Európai Unió az élelmiszercímkézés English kiterjesztését tervezi annak érdekében, hogy a jövőben a gyártók termékeiken feltüntessék a termelés helyét. A kérdés azt követően került napirendre, hogy az Unió európai szinten konzultációt folytatott az élelmiszer-minőség kérdéséről. A termelés helyét jelző címkék használatának kiterjesztésére irányuló tervek széles körű támogatást élveznek a gazdálkodók, az élelmiszergyártók és a fogyasztók körében.

Ezek a címkék nem a feldolgozás, hanem a betakarítás helyét tüntetik fel. Használatuk az EU-ban néhány itt árusított élelmiszer – így pl. a feldolgozatlan marha- és baromfihús, a gyümölcs- és zöldségfélék, a tojás, a méz, a bor és az olívaolaj – esetében már jelenleg is kötelező.

Tegnap kiadott közleményében az Európai Bizottság kijelentette, hogy tekintetbe fogja venni a feldolgozók és kiskereskedők fenntartásait. E két csoport tagjai attól tartanak, hogy nehéznek bizonyul majd a feldolgozott élelmiszereket alkotó összetevők eredetének utánajárni.

A mezőgazdasági termelésre vonatkozó uniós követelmények a legszigorúbbak közé tartoznak a világon. Sok fogyasztó azonban bizalmatlan az Unión kívülről származó termékek minőségét illetően. Bizalmatlanságukat fokozta, hogy az utóbbi években több alkalommal is fogyasztói pánik tört ki egyes importált élelmiszerekkel kapcsolatban.

Az európai mezőgazdasági termelők pártolják a címkézést, mert ez az uniós és a világpiacon egyaránt növeli termékeik vonzerejét. Sőt, sokan közülük azt szeretnék, ha a címkék a jelenleginél is részletesebb tájékoztatással szolgálnának a fogyasztók számára, feltüntetve, hogy a kérdéses árucikket pontosan melyik régióban „termelték meg”.

Közleményében a Bizottság ezenfelül változtatásokat szorgalmaz az átláthatóság érdekében, jelenleg ugyanis zűrzavart okoz az Unióban a különböző típusú élelmiszercímkék egyre nagyobb mértékű használata. Jó néhány ország, élelmiszergyártó és kiskereskedő ugyanis olyan címkézési rendszereket alakított ki, melyek eltérnek az Unió által alkalmazottaktól.

A Bizottság el kívánja törölni azt az uniós címkét, mely a hagyományos termékek azonosítását és e termékek nevének védelmét szolgálja. 1992-es bevezetése óta ugyanis a címke használatát mindössze 20 termék esetében kérelmezték. Közéjük tartozik például egy jellegzetes finn tésztaféleség, az olasz hagyományok alapján készült mozzarella sajt és néhány belga sörfajta.

A tervek szerint az EU ezenfelül a termékek földrajzi eredetét jelölő címkéket is felül fogja vizsgálni. Ez a logó szerepel többek között a franciaországi Normandiából származó camembert sajton, a pármai sonkán, a „kalamata” görög olívaolajon, valamint az egyesült királyságbeli ún. skót marhahúson, és a németországi Nürnbergből származó sültkolbászon (bratwurst).

Az EU jelenleg új uniós logó kialakításán dolgozik a biotermékek jelölése céljából, melyet 2010-től kezdődően minden olyan élelmiszer esetében kötelező lesz használni, melyet biotermékként forgalmaznak az Unióban.

Vegyen részt Ön is a bioélelmiszerekkel kapcsolatos uniós logópályázaton!

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek